Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У ЄС назріває конфлікт через обрання систем захисту європейського неба в межах Sky Shield – FT

Серед країн-учасниць Європейського Союзу назріває конфлікт інтересів щодо обраних систем протиповітряної та протиракетної оборони в межах проєкту Sky Shield.

Про це повідомляє видання Financial Times.

Зазначається, що вторгнення Росії в Україну і інтенсивне використання нею боєприпасів і ракет для завдання ударів з неба стали тривожним дзвінком, що Європа більше не може нехтувати своєю протиповітряною обороною.

Тому у жовтні минулого року канцлер Німеччини Олаф Шольц оприлюднив проєкт створення спільної європейської системи протиповітряної та протиракетної оборони Sky Shield. Відтоді 17 країн ЄС долучились до проєкту, включаючи Велику Британію, країни Балтії, Швецію та Фінляндію.

Але такі ключові країни, як Франція, Італія і Польща, залишилися осторонь, демонструючи конфлікт інтересів.

Зазначається, що Париж був заскочений зненацька заявою Sky Shield і відклав франко-німецький саміт частково для того, щоб продемонструвати своє роздратування.

Президент Франції Емануель Макрон Макрон неявно розкритикував Sky Shield за те, що він занадто покладається на системи озброєнь, вироблені за межами Європи, і при цьому не розглядає належним чином питання про те, як найкраще стримувати Росію, зокрема за рахунок потенційного набуття ракетного потенціалу великої дальності.

— ППО є спочатку стратегічним питанням, перш ніж стати промисловим, але очевидно, що вона повинна базуватися на балансі наступальних і оборонних дій. Коли я бачу певні країни, які збільшують свої оборонні витрати, щоб масово купувати неєвропейські системи, я просто кажу їм: Ви готуєте проблеми завтрашнього дня, – сказав Макрон у нещодавній промові.

У Берліні офіційні особи вважають французьку критику необґрунтованою та стверджують, що нагальність усунення прогалин у системах протиповітряної оборони означає, що закупівля готових систем є кращою, ніж нові тривалі та часто дороговартісні розробки.

У листі про наміри, надісланому до НАТО минулого року, з яким ознайомилася Financial Times, країни, які беруть участь у Sky Shield, погодилися ухвалити прагматичні рішення, щоб забезпечити швидкий прогрес у питаннях розвитку протиповітряної оборони.

Хоча кожна країна-учасниця проєкту Sky Shield обирає системи самостійно, Німеччина заявила, що планує придбати ЗРК Iris-T у вітчизняного виробника Diehl Group в якості систем ППО середньої дальності, Patriot від американської Raytheon Technologies в якості систем ППО великої дальності та Arrow 3 від ізраїлської IAI як заатмосферну систему ПРО великої дальності.

Минулого тижня парламент Німеччини підписав перші закупівлі: набір із шести блоків Iris-T на €900 млн та перший транш коштів у межах угоди на суму $4,3 млрд щодо ракет Arrow 3.

Для Франції виключення із проєкту франко-італійської системи протиракетної оборони SAMP-T, яка забезпечує таку ж дальність перехоплення повітряних цілей, як й американський Patriot, виявилося болючим питанням.

— Франція засмучена тим, що Sky Shield значною мірою базується на американських та ізраїльських технологіях, коли існує європейська альтернатива, і що проєкт фактично залишив поза увагою Південну Європу, – сказав Шахін Валле, колишній радник Макрона.

Водночас, він заперечив, що Париж керувався такими конкурентними занепокоєннями. За його словами, конференція не мала на меті підірвати Sky Shield, а швидше провести вкрай необхідну дискусію про ширшу стратегію захисту європейського неба, включаючи роль НАТО і ЄС, а також стримування від ядерної зброї, яку має Франція та інші країни.

Інший французький чиновник також вказав на ризик того, що витрати мільярдів на системи ППО можуть спровокувати нову гонку озброєнь з Росією.

В НАТО ініціативу Sky Shield розглядають як позитивний крок до досягнення кращої оперативної сумісності і стандартизації оборонних платформ, брак яких оголила війна в Україні.

Джерело: Financial Times

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-19 16:47:26