Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Гроссі вирушив на ЗАЕС для оцінки ситуації після підриву Каховської ГЕС

Місія МАГАТЕ на чолі із генеральним директором організації Рафаелем Гроссі вирушає на Запорізьку АЕС, щоб оцінити ситуацію на станції після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Про це Гроссі повідомив на брифінгу у Києві.

– Я хочу дати власну оцінку, я хочу поїхати туди, обговорити з місцевим керівництвом, які заходи вони вживають, а потім зробити більш остаточною оцінку того, які дані ми маємо, – сказав він.

Гроссі пояснив, що падіння води у резервуарах на ЗАЕС є серйозною ситуацією, і є межа, за якою неможливо буде закачувати її з водойми на майданчик.

Глава МАГАТЕ також планує оцінити і зробити рекомендації щодо невідповідності дій росіян, які контролюють ЗАЕС, і вказівки Україні, зокрема у питанні переведення енергоблоків у “холодну зупинку”.

– Ми повинні побачити, чи зможемо отримати можливість качати воду назад, та подивитися інші альтернативи. Альтернативи є, і це також потрібно обговорити. Чи працює це онлайн, як і решта зовнішньої частини заводу – я не знаю про це. Мені доведеться побачити, – сказав він.

Гендиректор МАГАТЕ проведе на ЗАЕС декілька годин, здійснить ротацію і залишить команду із чотирьох осіб.

За його словами, представники МАГАТЕ намагаються зробити свою присутність на станції якомога помітнішою і впливовішою для запобігання ядерній аварії.

Гроссі також поінформував, що отримав гарантії безпеки як з української, так і з російської сторони.

Джерело: Укрінформ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-13 19:17:43