Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Явне порушення зернової угоди: посол США про блокування Росією порту Південний

Країна-агресор РФ порушує свої зобов’язання в рамках Чорноморської зернової ініціативи, коли блокує доступ суден до українського порту Південний.

На цьому наголосила у своєму Twitter-акаунті посол США в Україні Бріджит Брінк.

Вона звернула увагу, що після неодноразових погроз вийти із зернової угоди Росія тепер не пропускає до порту Південний жоден із 28 кораблів, які мають забрати агропродукцію.

Цей порт є одним із трьох, визначених угодою для експорту продовольства з України через Чорне море.

– Це явне порушення її зобов’язань (у рамках зернової угоди, – Ред.). Росія повинна припинити перешкоджати діяльності цієї життєво необхідної ініціативи, – наголосила Брінк.

Як відомо, 22 липня 2022 року Україна підписала зернову угоду з Туреччиною та ООН. Аналогічний документ окремо підписала РФ.

Чорноморська зернова ініціатива передбачає вивіз агропродукції через три українські порти: Одеса, Чорноморськ та Південний.

Дію угоди вдалося продовжити до 18 липня. Однак РФ погодилася відновити інспекції вхідного флоту до портів Одеса та Чорноморськ, відмовившись інспектувати судна, що прямують у порт Південний.

За даними Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, РФ майже місяць (з 29 квітня) блокує найбільш глибоководний порт Південний. Наразі в порту знаходяться понад 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу, зокрема Африки та Азії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-25 14:00:45