Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Є підстави для оптимістичного сценарію. Експерт вважає, що Україна отримає F-16 до кінця року

Військовий експерт Олександр Мусієнко сподівається, що Україна отримає винищувачі 4-го покоління F-16 до фази контрнаступу на Крим.

Про це керівник Центру військово-правових досліджень повідомив в ефірі Єдиних новин.

За його словами, є підстави думати, що Україна отримає літаки за оптимістичним сценарієм. Песимістичний – це на наступний рік, на кінець наступного року. Та Олександр Мусієнко вважає, що наші Повітряні сили отримають винищувачі до кінця цього року. Хоча дуже багато суперечливої інформації.

Проте питанню надання F-16 зараз приділяється дуже багато уваги. Тривають переговори між Нідерландами, Данією, Польщею тощо. Процес все ще триває.

Так, на Рамштайні у Брюсселі Ллойд Остін, голова Пентагону, наголосив, що вони готові до воєнного марафону ЗСУ, а не до спринту (короткого швидкого забігу – Ред.).

Контрнаступ ЗСУ навряд чи буде тривати кілька днів чи кілька тижнів.

– Це не “легка прогулянка”, так схильний вважати Захід. Україна отримає все необхідне для цього “марафону” – цьому присвятили Рамштайн. В НАТО неодноразово звучали заяви, що не повинно бути прогалин у забезпеченні Україні снарядами та боєприпасами. І танки, і Bradley (американська БМП), і бронемашини… – заявив Олександр Мусієнко.

На зустрічі в Брюсселі також наголосили на посиленні протиповітряної оборони України, зокрема, надання літаків.

За словами Мусієнка, надходження F-16 суттєво змінить поле бою, адже це потужна підтримка з повітря. В України з’являться можливості завдавати додаткових ударів по військових об’єктах ворога – це штаби, пункти дислокації, укріплення, танкові колони.

Крім того, літаки F-16 посилять і нашу ППО, адже вони можуть протидіяти дронам, літакам, окремим типам ракет.

– Нам би вже не завадило отримати літаки – на першій стадії (контрнаступу – Ред.). Але я розумію, що зараз військові розчищають собі дорогу. Якщо поглянути на звіти Генштабу, то за останні тижні суттєво зросла кількість знищеної ворожої техніки ППО і артилерії. Росія стягнула дуже багато засобів ППО на окупований південь і в Крим, – заявив Олександр Мусієнко.

Військовий експерт заявляє, що наступним етапом напевне має бути корабельна коаліція.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-16 12:17:41