Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Які симптоми після вживання яєць мусять насторожити і як себе убезпечити від сальмонельозу

Сальмонельоз – інфекційне захворювання, яке викликає  бактерія роду Salmonella.  Цю кишкову інфекцію пов’язують із вживанням  сирих яєць чи яєчних продуктів.

Насправді бактерію можна зустріти і в сирому м’ясі, а також в овочах, фруктах і навіть у ковбасах, сосисках, копчених виробах.

Бактеріальний збудник передається фекально-оральним шляхом, переважно через їжу, забруднену воду, брудні руки тощо.

Проте якщо ретельно готувати продукти та стежити за гігієною, ризики сальмонельозу не такі й високі.

Отже, щоб убезпечити себе від цієї кишкової інфекції, яка може міститися в сирих яйцях, треба:

перше: купувати їх у магазинах, а не на базарах;

друге: куплені яйця завжди тримати в холодильнику;

третє: не використовувати тріснуті яйця;

четверте: готувати яйця, поки жовток та білок не затвердіють.

І пам’ятайте, після того, як мали справу з сирими яйцями, — ретельно помийте руки з милом.

Так само ретельно треба вимити кухонні прилади, дошки, які використовувалися для приготування страви, що містила сирі яйця.

Якщо все ж у вас є сумніви стосовно можливого зараження сальмонельозом, зверніть увагу на такі симптоми:

  •  діарея та висока температура (38, 8 і вище);
  • діарея триває понад три дні й не слабшає;
  • кров у калі;
  •  сильна блювота, що заважає пити достатньо рідини.

Хвороба може проявлятися також і дуже мізерним сечовипусканням, сухістю у роті та горлі, запамороченням, коли підводитесь на ноги.

Після інфікування перші прояви хвороби з’являються через 6 годин, але іноді – і через 6 днів.

Сальмонельоз  перебігає в легкій формі, але в деяких випадках може становити загрозу для життя.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-23 13:47:22