Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що буде, якщо заснути в лінзах: пояснює офтальмолог

Зараз носіння контактних лінз стає все більш популярним. З їх допомогою можна скоригувати короткозорість і далекозорість, астигматизм і навіть змінити колір очей.

Однак іноді люди забувають про те, як правильно користуватися лінзами і що не можна робити у будь-якому випадку. Що буде, якщо заснути в лінзах – читайте в матеріалі.

Що буде, якщо заснути в лінзах

За словами офтальмолога Дмитра Павленка, якщо ви носите контактні лінзи, то, напевно, бувало, що ви в них засинали. А прокинувшись – відчули як мінімум сильну пересушеність очей. За даними американського центру Disease Control and Prevention (CDC), спання в лінзах – найчастіше порушення правил їх носіння.

Насправді тимчасове почервоніння та сухість в очах, внаслідок яких важко зранку зняти лінзи – це лише вершина айсберга. Для очей важливо отримувати кисень та зволоження. Тому офтальмологи не рекомендують спати в лінзах взагалі.

Навіть у тих, що мають позначку день та ніч. Коли око пересихає, а людина намагається зняти лінзу – це може пошкодити передню прозору частину ока (рогівку).

Мало того, спання в лінзах підвищує ризик отримати інфекцію ока. А деякі інфекції можуть бути досить важкими, адже на їх збудників не діє більшість препаратів.

Що ще не можна робити у лінзах

За словами лікаря, потрібно дотримуватися гігієни, не переношувати лінзи, і не тільки не спати в них, а й не плавати, регулярно міняти контейнер та не терти очі брудними руками. Дотримуючись цих порад, ви зможете максимально насолоджуватися позитивними моментами лінз та якісним зором без неприємних ускладнень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-13 18:50:25