Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Штучний інтелект розшифрував текст, якому 5 тис. років

Штучний інтелект допоміг археологам розшифрувати текст, якому понад 5 тис. років. Для цього інженери та вчені навчили систему розбиратися в символах, видавлених на глині.

Стародавні глиняні таблички – справа рук жителів Месопотамії, які розмовляли аккадською мовою. Знахідку використовували як аналог паперових рукописів.

Щоб навчити ШІ для читання символів, потрібні були знімки попередніх глиняних табличок. Система запам’ятовувала зв’язок і видавала результати після побаченого. Науковці зазначають, що з офіційними “паперами” інтелект справляється добре, а ось літературні тексти та листи священників перекладає все ще погано.

Поки що до повноцінного перекладача ШІ ще далеко.

Утім, штучний інтелект може бути не тільки корисним, а й виконувати не дуже корисну роботу. Наприклад педофіли створюють дитячу порнографію за допомогою ШІ. Сервіс Stable Diffusion створює контент на основі текстових побажаннях. Відомо, що такий контент виробляють у величезних масштабах для продажу.

Примітно, що такий контент продають на легальних платформах – наприклад на Petreon, де за $8 можна отримати доступ до ексклюзивного мистецтва без цензури.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-03 09:34:05