Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи можна запивати водою їжу і чи вважається борщ і суп рідиною – пояснює експерт

Мабуть кожен хоч раз у житті чув пересторогу – не запивай їжу водою. Це шкідливо. Це сповільнє перетравлення їжі, це вводить в оману шлунковий сік. А шлунково-кишковий тракт починає лінуватися.

Пояснень може бути значно більше, в залежності від того, хто й які сайти читає, яких популярних народних цілителів вважає справжніми знавцями і експертами.

А дійсно, можна запивати іжу, приміром, соком, чаєм чи навіть пивом? Це справді шкідливо? А можна запивати їжу водою?

Що з цього приводу думає фахівчиня, яка знається в темі і вивчала її, що називається зсередини? Факти ICTV звернулися до свого постійного експерта кандидата біологічних наук, біохіміка-аналітика, нутриціолога,  медичного наукового  співробітника Венеціанського інституту молекулярної медицини Наталі Наумової.

Що скажете, Наталю? Чи можна запивати їжу водою? Це дійсно шкідливо?

– Ні, не шкідливо. Шлунковий сік прекрасно адаптується до вмісту шлунка: він миттєво реагує на вміст. Як розбавляється, так і концентрується. Крім того, вода дуже швидко евакуюється, проходячи зі шлунка далі шлунково-кишковим трактом.

Наголошу, що вода до того ж ще й пом’якшує харчову грудку та її проходження тим же ШКТ. Перетравлення відбуватиметься легше і швидше, як і засвоєння поживних речовин.

При цьому рН не змінюється: це хибна думка, що вода, випита після чи під час їжі, нібито,  розбавляє шлунковий сік, а, отже, змінює рН. Якби вода (чи лимон, чи сік) могли значуще змінити рН і порушити гомеостаз, то людство б не вижило.

У всьому світі приносять воду до вашого замовлення в кафе і в ресторані. Вам не приносять? Принесіть собі самі.

Наталю, якщо вже заговорили про воду, не можна оминути розбіжності у дієтологів щодо її кількості, яку варто випивати щодня. Є безліч рекомендацій різних фахівців пити багато води, навіть якщо не хочеться. Мовляв, це оздоровлює організм, виводить токсини.

– Раджу скептично ставитися до таких рекомендацій.  Тим більше, якщо в них фігурують “шлаки”, “очистка кишечника” або щось схоже. Така термінологія вживається людьми дуже далекими від розуміння процесів, що відбуваються в організмі. Та й до оздоровлення подібні фахівці мають дотичне відношення.

Професійні діетологи і досвідчені лікарі знають, що порада пити багато води може призвести до непередбачуваних наслідків. Велика кількість випитої рідини становить  небезпеку як для сечовидільної, так і для серцево-судинної системи А вони взаємопов’язані.

У цьому питанні рекомендую орієнтуватися тільки на відчуття спраги: на відміну від відчуття голоду, відчуття спраги ніколи не підводить.

А ще – на колір сечі: вона має бути практично прозорою. В жодному випадку не концентрованою – ні за кольором, ні за запахом.

У більшості випадків організму буде достатньо тієї кількості води, яку вам інтуїтивно хочеться випити.

Наталю, мова йде лише про чисту воду? А як ставитися до соку, супу чи нашого борщу? Вони теж здатні задовольняти спрагу?

– Чай, сік, суп – усе це теж вода з точки зору фізіології. Так, біохімічно і в чаї, і в соку, і в супі, і в нашому борщі містяться додаткові компоненти. Але  біохімічно – це все одно вода, просто з розчиненими в ній вітамінами, мікроелементами, смаковими добавками.

Після потрапляння в ШКТ і на початку процесів перетравлення і всмоктування ці рідини все одно стають “просто водою”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-31 12:57:20