Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Учені встановили, що на алкоголізм частіше страждають люди з певним кольором очей

Вчені з Університету Вермонта Давей Лі та Арвіс Суловарі в рамках дослідження причин психічних захворювань звернули увагу на зв’язок між світлим кольором очей людини та алкогольною залежністю.

Протягом багатьох років професор Лі працював над створенням бази даних з більш ніж 10 тис. осіб, у яких було діагностовано принаймні одне психічне захворювання.

До них належать такі стани, як наркоманія та алкогольна залежність. При цьому він – експерт у галузі мікробіології та молекулярної генетики – наголосив, що це складні розлади, і що в них задіяно багато генів і багато тригерів навколишнього середовища.

Дослідники кілька разів перевірили отримані результати і дійшли висновку, що, справді, у людей зі світлими – блакитними, зеленими, сірими і синіми – очима підвищений ризик розвитку залежностей, зокрема, алкоголізму.

Водночас темно-карі очі дуже рідко трапляються у людей, які страждають від цього розладу.

Під час подальшого дослідження було виявлено збіг між генетичними компонентами, що відповідають за колір очей, і хромосомою, пов’язаною з тягою до надмірного вживання алкогольних напоїв.

Однак, перш ніж ви почнете придивлятися до своїх очей, щоб вгадати, наскільки ймовірно, що ви станете алкоголіком, варто врахувати, що подібне дослідження є першим у своєму роді, і дослідники заявили, що вони “дотепер не знають причину”, чому це так.

Учені закликають не панікувати і зазначили, що мають намір продовжити дослідження на цю тему.

– Багато чого про нашу генетику наука ще не знає і те, що відкрили за останні 20 років, може пояснити лише невеликий відсоток того, що ми бачимо, – каже Давей Лі.

Джерело: Lad Bible

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-05 13:21:42