Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ткаченко розповів, як відбуватиметься дерусифікації міст та демонтаж імперських пам’ятників

Верховна рада дозволила вилучати з публічного простору імперські символи Росії, а також перейменовувати населені пункти вулиці та заклади, які названі на честь російських полководців, митців та ін.

Тепер перед Міністерством культури стоїть завдання, яким чином спростити алгоритм винесення з Реєстру культурної спадщини об’єктів, які пов’язані з русифікацією, а перед місцевими органами самоврядування стоїть завдання перейменування таких вулиць чи міст. 

Про це в телемарафоні Єдині новини розповів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

– По переду кілька місяців напруженої роботи, але що важливо – тепер це все врегульовано законом. Тобто, наприклад коли колишній мер Полтави сумнівався чи варто переносити пам’ятник Пушкіну, тепер є законодавчі підстави для того, щоб місцеві органи влади приймали рішення.Те саме стосується і топонімії, – сказав він. 

Міністр зазначив, що першими “на вихід” підуть пам’ятки Суворову, Петру I, а далі у міністерстві будуть розбиратися “навіщо нам понад 400 вулиць та пам’ятників Пушкіну розкидані по всій Україні”.  

– Одна справа, коли це пов’язано з якоюсь діяльністю Пушкіна, інша справа – коли це жодного стосунку до території не має. Але тут важлива деталь: деякі памʼятники мають мистецьку цінність, тому те що ми радимо робити не зносити їх, а перенести місцевими органами влади в спеціально відведені місця, – наголосив Ткаченко.

Нагадаємо, 3 травня Рада дозволила не вносити до Держреєстру об’єктів культурної спадщини пам’ятники, які є символами російської імперської та радянської тоталітарної політики. Раніше зареєстровані там об’єкти вилучать із документа. Відповідний законопроєкт №8273 Про внесення змін до закону Про охорону культурної спадщини підтримали 285 народних обранців.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-06 15:40:28