Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Столтенберг може залишитись генсеком НАТО через труднощі з вибором наступника

Країни-члени НАТО схиляються до того, щоб продовжити термін перебування Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря Північноатлантичного союзу.

Як повідомляє видання Financial Times, в Альянсі схвильовані тим, що їм не вдасться узгодити нового наступника напередодні липневого саміту у Вільнюсі.

Столтенберг, який обіймає посаду генсека НАТО з жовтня 2014 року, публічно заявив, що “немає наміру домагатися” продовження мандату. Водночас він не виключив, що продовжить свою роботу.

Дебати щодо наступника Столтенберга активізувались в час випробувань для НАТО, які пов’язані з вторгненням російських військ в Україну, внутрішніми розбіжностями й зростанням Китаю.

Складний фон і труднощі з пошуком кандидата, який би задовольнив усіх членів Альянсу, означають, що можливість просити Столтенберга продовжити його мандат вчетверте стане короткостроковим компромісом, який відкладе ухвалення рішення до наступного року.

– Столтенберг був чудовим генеральним секретарем, і я не бачу сенсу розхитувати човен зараз, – сказав міністр закордонних справ однієї з країн НАТО.

Рішення про продовження повноважень Столтенберга з’явилося після того, як прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен і міністр оборони Британії Бен Воллес не змогли отримати одностайної підтримки.

Багато країн висловилися на підтримку обрання першої жінки-генерального секретаря НАТО,  однак інші вважають, що кандидатура зі Східної Європи відображатиме зростаючу вагу регіону і важливість війни в Україні.

Продовження терміну перебування Столтенберга на посаді дасть йому більше часу для виконання завдання щодо забезпечення членства Швеції в Альянсі, яке гальмується Туреччиною.

Чинний генеральний секретар взявся за це завдання особисто, однак досі невідомо, чи зніме президент Реджеп Таїп Ердоган своє вето.

– Ми всі усвідомлюємо, що в якийсь момент нам доведеться відпустити Столтенберга, повинен бути наступник, – заявила Кайса Оллонгрен, міністр оборони Нідерландів.

Також джерела Financial Times стверджують, що Столтенберг дедалі більше дратується через те, що йому не дають чіткого сигналу про його майбутнє.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-14 13:45:26