Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Столтенберг звернувся до членів НАТО через виснаження запасів боєприпасів

Фото: Офіс президента

Члени НАТО повинні підписати більше контрактів з оборонними компаніями для збільшення виробництва боєприпасів, оскільки запаси вичерпуються.

Про це повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє агентство Bloomberg. Він заявив, що країни мають якнайшвидше витратити на це щонайменше 2% від ВВП.

— Що нам потрібно, так це підписання контрактів, тому що тоді промисловість готова інвестувати і нарощувати виробництво, – сказав Столтенберг.

Він додав, що Організація Північноатлантичного договору запросила представників оборонної промисловості приєднатися до зустрічі міністрів оборони в Брюсселі наприкінці цього місяця, щоб сприяти налагодженню контактів.

Столтенберг висловив сподівання, що під час липневої зустрічі у Вільнюсі лідери країн-членів НАТО також узгодять план дій у сфері оборонної промисловості, в якому буде визначено, як нарощувати виробництво і спільні закупівлі, а також як забезпечувати оперативну сумісність і стандартизацію.

Блок також погодив нові керівні принципи щодо боєприпасів, зокрема 155-міліметрових артилерійських снарядів, щоб забезпечити країни більшими запасами як для продовження підтримки України, так і для власних оборонних потреб.

— Наразі члени НАТО вичерпали свої запаси для підтримки України – це не є стійким шляхом, тому нам потрібно нарощувати виробництво, щоб задовольнити ці нові і більш амбітні цілі, – сказав Столтенберг.

Повідомляється, що НАТО має намір погодити нові зобов’язання щодо витрат на оборону, які стануть головним предметом обговорення міністрів оборони під час їхньої зустрічі. Згідно з поточним зобов’язанням, підписаним у 2014 році, члени НАТО домовились витрачати 2% ВВП до 2024 року, але лише вісім з 31 члена блоку поки досягли цієї мети.

Столтенберг сказав, що дискусії ще тривають, але “ми очікуємо, що союзники досягнуть 2% якомога швидше, тому що війна в Україні продемонструвала нагальність цього”.

Джерело: Bloomberg

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-02 14:33:26