Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Соціальна допомога інвалідам 3 групи 2023: сума

Особи з інвалідністю в Україні мають право на соціальні виплати й пільги від держави. Всі нюанси та розмір залежить від того, яку групу встановлюють людині. Яку соціальну допомогу отримують особи з інвалідністю III групи в Україні у 2023 році – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Соціальна допомога особам з інвалідністю III групи: важливі нюанси

Якщо людині призначають 3 групу, вона має право на пенсію по інвалідності. Вона залежить від страхового стажу або від віку. Для того, аби отримати групу, необхідно в органах медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я України визначити ступінь обмеження життєдіяльності, причину, час настання та інше.

При цьому, незалежно від групи, раз на рік особа з інвалідністю повинна проходити повторну комісію. Це стосується і дітей з інвалідністю. Заяву про призначення пенсії подають у Пенсійний фонд України не пізніше як через три місяці з дня встановлення інвалідності.

Соціальна допомога особам з інвалідністю III групи 2023: сума

У 2023 році особи з інвалідністю III групи та страховим стажем від 1 до 14 років отримують 50% пенсії за віком. Тобто, кінцева сума залежить від стажу та зарплати, вираховується індивідуально. Мінімальний розмір пенсій по інвалідності 3 групи –  2 093 грн (для осіб, які працюють).

Яка ще надається соціальна допомога від держави для осіб з інвалідністю 3 групи

До державної соціальної допомоги призначаються пільги, що стосуються часу для відпочинку. Наприклад, особи з інвалідністю 3 групи мають щорічну основну відпустку на 2 дні довшу, а для інвалідів війни надається додаткова відпустка зі збереженням зарплати – 14 календарних днів на рік. Також діють пільги на проїзд залізничним транспортом, навчання, медикаменти та житлово-комунальні послуги.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-19 18:00:38