Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Після саміту G7 МЗС Китаю викликало посла Японії: причина

Заступник глави МЗС Китаю Сунь Вейдун викликав посла Японії, щоб висловити протест у зв’язку з “ажіотажем навколо питань, пов’язаних з Китаєм” на саміті G7.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву міністерства.

На думку Пекіна, Японія співпрацювала з іншими країнами на саміті G7 “у діях і спільних деклараціях з метою очорнення і нападок на Китай, грубого втручання у внутрішні справи Китаю, порушення основних принципів міжнародного права і духу чотирьох політичних документів між Китаєм і Японією”, маючи на увазі Спільну заяву Китаю та Японії від 1972 року.

Він заявив, що дії Японії завдають шкоди суверенітету, безпеці та інтересам розвитку Китаю, і що Китай “рішуче незадоволений і рішуче виступає проти” цих дій.

– Японія повинна виправити своє розуміння Китаю, ухвалити стратегічну автономію, дотримуватися принципів чотирьох політичних документів між Китаєм і Японією і по-справжньому сприяти стабільному розвитку двосторонніх відносин з конструктивним ставленням, – додав Сунь.

У свою чергу Хідео Тарумі, посол Японії в Китаї, вказав, що для G7 “природно” звертатися до питань, що становлять спільний інтерес, як це робилося в минулому, і Велика сімка буде продовжувати робити це в майбутньому, поки Китай не змінить свою поведінку.

– Китай повинен спочатку зробити позитивні кроки для вирішення цих проблемних питань, якщо Китай вимагає не згадувати про них”, – сказав Тарумі в інтерв’ю газеті Sun.

Головний секретар кабінету міністрів Японії Хірокадзу Мацуно під час ранкового брифінгу в понеділок, 22 травня, заявив, що політика Японії щодо Китаю є послідовною: вона наполягатиме на необхідних питаннях і закликатиме до відповідальної поведінки, водночас роблячи кроки для вирішення проблемних питань і співпрацюючи у спільних питаннях.

Раніше експрем’єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс особисто попросила чинного керівника уряду Ріші Сунака назвати Китай “загрозою” безпеці країни.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-22 09:48:45