Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

На Каховській ГЕС за тиждень до підриву стояла машина з вибухівкою – AP

За кілька днів до вибуху греблі Каховської ГЕС багато російських солдатів перебували у критичній зоні всередині ГЕС, де, вважається, міг статися вибух.

Про це повідомляє Associated Press з посиланням на джерела.

На фотографіях, зроблених з українського безпілотника, отриманих AP і датованих 28 травня, видно автомобіль, припаркований на дамбі. У машині помітні величезні бочки, одна з яких, схоже, з’єднана з наземною міною, а кабель тягнеться в бік до берега річки, який захопили російські окупанти.

Як пише AP, невідомо, скільки часу машина там простояла.

Український спецпризначенець на умовах анонімності сказав, що автомобіль виглядав замінованим. За його словами, однієї замінованої машини не достатньо, щоб зруйнувати греблю. Він припустив, що підрив машини міг посилити запланований вибух у машинному залі та зруйнувати верхню частину ГЕС.

Американський чиновник із посиланням на розвіддані підтвердив, що російські окупанти “деякий час перебували” в районі машинного залу на Каховській ГЕС.

Вибух, виявлений о 2:54 ночі за місцевим часом, зафіксували норвезькі сейсмічні монітори на рівні майже 2 балів. Для порівняння, вибух у порту Бейрута, який забрав життя десятків людей і спричинив значні руйнування, був зареєстрований на рівні 3,3 бала за сейсмічною шкалою і містив щонайменше 500 тонн вибухівки.

— Це означає, що це був значний вибух, – сказала Анне Стрьоммен Ліке, гендиректор Норвезького агентства з моніторингу землетрусів NORSAR.

За кілька хвилин вода з Каховського водосховища почала каскадом прориватися через зруйновану греблю, затоплюючи піщані острови на річці і затоплюючи більшу частину півдня України, включно з територією, що поки окупована Росією.

Як відомо, війська РФ підірвали греблю Каховської ГЕС у ніч на 6 червня. Після цього теракту вода з Каховського водосховища затопила десятки населених пунктів на обох берегах Дніпра.

Фото: Укргідроенерго

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-19 18:39:14