Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

НАТО вперше з часів Холодної війни ухвалить план на випадок війни з Росією

На липневому саміті у Вільнюсі лідери НАТО мають затвердити секретні військові плани, які вперше з часів Холодної війни детально описуватимуть, як Альянс реагуватиме у випадку російського нападу.

Про це повідомляє видання Reuters.

Цей крок означає фундаментальну зміну, оскільки протягом десятиліть НАТО не бачило потреби розробляти широкомасштабні оборонні плани, навіть під час війн в Афганістані та Іраку.

Враховуючи те, що в Україні триває найкривавіша війна в Європі з 1945 року, Альянс розуміє, що потрібно мати все необхідне планування задовго до того, як може спалахнути конфлікт з Кремлем.

– Фундаментальна відмінність між управлінням кризою та колективною обороною полягає в наступному: не ми, а наш супротивник визначає часові рамки. Ми повинні бути готові до того, що конфлікт може виникнути будь-коли, – сказав один із вищих військових чиновників НАТО адмірал Роб Бауер.

Крім цього, історик Верховного штабу об’єднаних сил НАТО в Європі (SHAPE) Ян Хоуп пояснив, що наразі Альянс не готується вести широкомасштабну ядерну війну проти РФ та її союзників, адже більшість з них зараз є членами НАТО.

– Ми не уявляємо типу війни, якою була Холодна війна, коли сили союзників зазнавали б ударів одночасно з широкомасштабними атаками Варшавського договору, – сказав він, вказуючи скоріше на регіональні конфлікти, які необхідно стримувати швидко за допомогою розгортання сил.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-18 20:17:14