Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Лікувати діабет музикою – дослідження вчених показали, що це реально

Цікавий і дуже перспективний варіант клітинної терапії діабету відкрили швейцарські вчені.

Пересадивши генетично модифіковані клітини підшлункової залози під шкіру діабетикам, вони добилися додаткового виділення інсуліну у відповідь на певні звукові подразнення.

Щоправда успіху вдалося досягти поки що лише у дослідах на мишах, хворих на діабет I типу. Найбільш ефективно на тварин діяла пісня We Will Rock You гурту Queen. Взагалі музика цього гурту виявилася справді цілющою для мишей-діабетиків.

А ось класична та інструментальна мали ледь помітний вплив.

Щоденно миші отримували 15-хвилинну порцію Queen, що забезпечувало нормальний рівень інсуліну у крові.

Чи можна це назвати дивом? Навряд, просто вчені кинули свій погляд на механочутливі іонні канали клітин, крізь які транспортуються речовини під впливом механічного подразника.

І оскільки звук може проявлятися механічними вібраціями, то він теж є таким подразником.

Чому б з допомогою звукових хвиль не спонукати клітини виділяти біологічно активні речовини, зокрема інсулін, якого потребують хворі на діабет? Певно, з цього запитання і почалася наукова робота.

Експериментально було доведено, що для запуску цього механізму, піддослідних треба поміщати безпосередньо на музичну колонку.

Лише звук із частотою 50 герців на безпечній для слуху гучності 60-85 децибелів, найкраще змушував клітини виділяти інсулін.

Під звуки музики гурту Queen, у мишей за 5 хвилин вивільнялося 70% інсуліну, що в них виробився за чотири години, а за 15 хвилин — весь.

Дослідники використали для дослідження людські клітини підшлункової залози та внесли в них ген механочутливого іонного каналу, тобто надали їм здатності відгукуватися на звук.

Потім стало ясно, що необов’язково поміщати піддослідних з трансплантованими клітинами безпосередньо на динамік, достатньо було прикласти джерело звуку до шкіри в місці імплантації. А ось навушники ніяк не змінювали ситуацію.

Це відкриття у майбутньому зможе стати основою розробки технології, з допомогою якої лікувати таке важке захворювання як діабет можна буде прослуховуванням улюбленої музики.

Источник и фото: The Lancet, Наука

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-25 12:17:27