Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

зміст, текст, коли набирає чинності

Фото: Міноборони

Нещодавно у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9142 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення строків військової служби за призовом під час мобілізації.

Що передбачає законопроєкт №9142, коли він набере чинності, а також текст проєкту – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Законопроєкт №9142 – про що

Законопроєкт спрямований на забезпечення встановлення конкретних термінів військової служби за призовом під час мобілізації.

У пояснювальній записці йдеться, що законопроєкт пропонує внести зміни до Закону Про військовий обов’язок та військову службу і встановити для призваних на службу українців, зокрема під час мобілізації з моменту введення воєнного стану, строк служби не більше 18 місяців з моменту призову.

Також проєктом пропонується внести зміни до Закону Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та передбачити відстрочку від призову на п’ять років тим, хто був демобілізований і відслужив максимальний термін служби за призовом під час мобілізації.

Засновник АО Респонд та адвокат Олександр Жовтан зазначає, що законопроєкт №9142 передбачає право мобілізованим служити не більше 18 місяців з моменту призову.

– При цьому, військовий може продовжити нести службу у випадку, якщо він сам висловить таке бажання, – каже адвокат.

Жовтан додає, що особам, які будуть звільнені з військової служби за цією підставою надається право на відстрочку від мобілізації ще на 5 років від моменту звільнення.

Коли законопроєкт №9142 набере чинності

Верховна Рада отримала 24 березня 2023 року. Наразі він перебуває на розгляді в Комітеті ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Далі проєкт буде опрацьовуватися та ще кілька разів розглядатися. А вже після цього його ухвалять та направлять на підпис президенту.

Текст законопроєкту №9142

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-16 16:39:13