Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Замість боїв за Бахмут – підготовка до контрнаступу ЗСУ: ISW про зміну пріоритетів РФ

Російське військове командування, схоже, змінило пріоритети на полі бою в Україні. Замість наступу на місто Бахмут (Донецька область) воно сконцентрувалося на підготовці до захисту від контрнаступу ЗСУ.

Про це йдеться в аналізі американського Інституту вивчення війни (ISW) за 5 травня.

– Міністерство оборони РФ, схоже, відмовилося від пріоритетності наступу на Бахмут на користь підготовки до оборони від очікуваного українського контрнаступу, поставивши групу Вагнера і керівника ПВК Євгенія Пригожина в потенційно складне становище, – йдеться в звіті.

Аналітики ISW звернули увагу, що Пригожин випустив серію відеороликів 4 і 5 травня, в яких оголосив, що найманці ПВК Вагнера начебто вийдуть з Бахмута 10 травня, якщо не отримають достатню кількість боєприпасів. Він також зробив особливо різкі та емоційні заяви на адресу військового керівництва РФ – начальника генштабу Валерія Герасимова та міністра оборони Сергія Шойгу.

– Його видимий гнів свідчить про те, що Міноборони РФ, ймовірно, позбавило пріоритету Бахмут і перемістило оперативний фокус в інше місце театру воєнних дій, що може серйозно поставити під загрозу здатність ПВК Вагнера ефективно діяти, – пояснюють аналітики.

Водночас в ISW наголошують, що “вагнерівці” не припинили спроб повністю захопити Бахмут, попри обмежений доступ до боєприпасів та інших необхідних ресурсів. А Пригожин не виявив бажання перейти до оборони в межах міста.

Тривала активність бойовиків Вагнера в Бахмуті не узгоджується із загальним уповільненням темпів наступальних операцій РФ на інших ділянках фронту в Україні. В ISW пов’язують це з тим, що регулярні російські війська, схоже, зосереджуються на підготовці до контрнаступу української армії. Винятками є “дуже обмежені та локальні атаки” в районі Кремінної та Донецька.

– Окрім дуже обмежених і локальних атак у районі Кремінної та поблизу Донецька, російські війська практично припинили наступальні операції на всьому театрі бойових дій, що, ймовірно, означає перехід до оборони, – сказано в звіті.

В ISW додали, що Міноборони РФ, схоже, вирішило перейти до накопичення запасів боєприпасів перед контрнаступом ЗСУ, про що свідчать “відчайдушні заяви Пригожина”.

На думку аналітиків, значні втрати “вагнерівців” у Бахмуті поряд із зміною пріоритетів Міноборони РФ “можуть поставити Пригожина та ПВК Вагнера в особливо тяжке становище”. Наразі не зрозуміло, чи дійсно Пригожин має намір вивести найманців з Бахмута 10 травня, або ж він зробив цю заяву в останній відчайдушній спробі заручитися підтримкою російського Міноборони.

В ISW уточнили, що російським військовим не вистачає резервів, необхідних для укомплектування позицій, які можуть залишити найманці ПВК Вагнера.

Аналітики зазначають, що величезні втрати ПВК Вагнера в Бахмуті заради тактичних успіхів, а також загальний перехід армії РФ до оборонних операцій, очевидно, відкривають ЗСУ можливості “для плідних контратак на різних ділянках фронту”. І українські військові, “схоже, використовують деякі з цих можливостей”.

Інші висновки аналітиків ISW за добу:

  • Російські війська здійснили наземні атаки поблизу Кремінної та Авдіївки, а також досягли незначних успіхів у Бахмуті.
  • Українські військові могли провести контратаки під Бахмутом.
  • Нещодавно звільнений з посади заступника міністра оборони РФ Михайло Мізинцев став заступником командувача групи Вагнера. Таке призначення, ймовірно, спрямовано на збереження доступу ПВК до російських військових поставок.
  • Міністр оборони РФ Сергій Шойгу наказав своєму новопризначеному заступнику Олексію Кузьменкову контролювати постачання озброєння і техніки російським військам в Україні.
  • На тимчасово захоплених територіях Запорізької області окупанти оголосили про примусове вивезення 70 тис. мирних мешканців під виглядом “евакуації”. Їх хочуть вивезти в райони, розташовані у так званому тилу. Це свідчить про те, що війська РФ планують “контрольований бойовий відхід зі своїх нинішніх позицій” на підготовлену лінію оборони. Окупанти, ймовірно, не намагатимуться утримати нинішні позиції в разі контрнаступу ЗСУ.
  • МВС Росії запропонувало законопроєкт, спрямований на підтримку зусиль російської армії з вербування мігрантів.

Російські окупанти також продовжують заходи з посилення контролю над тимчасово захопленими територіями України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-06 13:58:20