Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

берегова охорона США виявила поле уламків в зоні пошуку

Дистанційно керований апарат, спрямований із канадського судна на дно океану, виявив “поле уламків” поруч із Титаніком.

Про це повідомила Берегова охорона США у Twitter, додавши, що експерти “оцінюють отриману інформацію”.

Інший робот із французького дослідницького судна також був направлений на морське дно для пошуку ознак 6,7-метрового підводного апарату Titan, пише France 24.

Експерт із рятувальних операцій повідомив BBC, що уламки, знайдені в зоні пошуку Титана, були “посадковою рамою” і “задньою кришкою” зниклого судна.

Підводний апарат Titan розміром із фургон, керований американською компанією OceanGate Expeditions, почав двогодинний спуск о 8 годині ранку в неділю, 18 червня, але втратив зв’язок зі своїм судном підтримки.

За даними компанії, підводний апарат вирушив у дорогу із запасом повітря на 96 годин, що означає, що кисень був вичерпаний до ранку четверга, якщо припустити, що Titan все ще цілий. Точний час залежить від таких факторів, як наявність енергії на апараті та спокій людей на борту, кажуть експерти.

Рятувальники та родичі п’яти пасажирів Titan відчули надію, коли в середу Берегова охорона США повідомила, що канадські пошукові літаки зафіксували підводні шуми за допомогою гідролокаційних буїв раніше того самого дня та у вівторок.

Але пошуки за допомогою дистанційно керованих підводних апаратів у місцях виявлення шумів не дали результатів, і офіційні особи попередили, що звуки могли виходити не від Titan.

У четвер контр-адмірал Берегової охорони США Джон Могер повідомив телекомпанії NBC, що пошуки триватимуть протягом дня.

Зникнення судна

Корабель “Титанік”, затонулий 1912 року під час свого першого рейсу після зіткнення з айсбергом, унаслідок чого загинуло більше ніж 1500 осіб, лежить приблизно за 1450 км на схід від Кейп-Кода, штат Массачусетс, і за 640 км на південь від Сент-Джонса, Ньюфаундленд.

Глибоководна екскурсія Titan до затонулого корабля здійснила туристичну пригоду, за яку компанія OceanGate бере $250 тис. з людини.

Згодом, 19 червня, стало відомо, що в Атлантичному океані зник безвісти підводний апарат, який доставляв людей до місця загибелі Титаніка.

Фото: OceanGate Expeditions

Серед пасажирів були британський мільярдер і шукач пригод 58-річний Хеміш Гардінг і 48-річний бізнес-магнат пакистанського походження Шахзада Давуд зі своїм 19-річним сином Сулеманом, які є громадянами Великої Британії.

На борту також перебували французький океанограф і провідний експерт по Титаніку 77-річний Поль-Анрі Наржоле і Стоктон Раш, американський засновник і виконавчий директор компанії OceanGate. Раш одружений на нащадку двох жертв Титаніка.

– Ми чекаємо з тривогою, ми майже не спимо, – сказав Матьє Йоганн, редактор у його видавництві Harper Collins.

Шон Лієт, який очолює компанію, що спільно володіє судном підтримки Polar Prince, заявив, що всі протоколи були дотримані до того, як підводний апарат втратив зв’язок.

– На підводному апараті все ще є засоби життєзабезпечення, і ми будемо зберігати надію до самого кінця, – сказав Літ, виконавчий директор компанії Miawpukek Horizon Maritime Services.

Питання про безпеку Titan було порушено 2018 року на симпозіумі експертів підводної індустрії та в судовому позові, поданому колишнім керівником морських операцій компанії OceanGate, який було врегульовано наприкінці того ж року.

Навіть якби Titan було виявлено, його вилучення було б пов’язане з величезними логістичними труднощами.

Якби підводному апарату вдалося повернутися на поверхню, виявити його у відкритому морі було б складно, а зовні він закритий на болти, тож люди, які перебувають у ньому, не зможуть вийти без сторонньої допомоги.

Якщо Titan перебуває на дні океану, рятувальникам довелося б боротися з величезним тиском і повною темрявою на такій глибині. Британський експерт з Титаніка Тім Малтін сказав, що на морському дні буде “практично неможливо провести рятувальну операцію між підводними човнами”.

Також може бути важко знайти Titan серед уламків.

– Якщо ви бачили поле уламків Титаніка, там буде тисяча різних об’єктів такого розміру. Це може виявитися нескінченним завданням, – сказав Джеймі Прінгл, судовий геофізик з Університету Кіла у Великій Британії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-22 21:54:05