Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

зміни з 1 квітня 2024

Порядок призначення та виплати допомоги малозабезпеченим сім’ям дещо змінився.

Зміни до Порядку вніс Кабінет України своєю постановою №94 від 26 січня 2024 року.

Зокрема, у документі з’явилось три пункти, що пов’язані з перебуванням осіб зі складу малозабезпеченої сім’ї за кордоном.

Зараз дивляться

Допомога малозабезпеченим сім’ям: що треба знати

Відтепер на період воєнного стану державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям призначається на один шестимісячний період, якщо у складі сім’ї є особа працездатного віку, яка:

  • є внутрішньо переміщеною осою і не працює або не сплатила/за неї не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) протягом періоду, за який враховуються доходи;
  • повернулася після міграції/тривалого перебування (не менше ніж 90 календарних днів) за кордоном, не перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа і не працює або не сплатила/за неї не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і яка звертається за призначенням державної соціальної допомоги не раніше ніж через 15 робочих днів після такого повернення.

У Кабміні пояснюють: допомога малозабезпеченій сім’ї може бути призначена, якщо кілька працездатних членів родини не працюють.

Однак слід врахувати, що на момент подання заяви на призначення допомоги ці особи повинні перебувати на обліку в центрі зайнятості як безробітні чи такі, що шукають роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання.

Інакше протягом двох місяців із дня призначення допомоги такі особи повинні посприяти своїй зайнятості (наприклад, працевлаштуватись, зареєструватись як ФОП, подати заяву на отримання гранту тощо).

Якщо будь-який із цих пунктів не виконано, виплата допомоги припиняється після закінчення двомісячного строку.

Вимога щодо працевлаштування застосовується лише до інших працездатних членів родини (крім одного отримувача допомоги), якщо сім’я:

  • проживає на територіях бойових дій, і одна з працездатних осіб доглядає за дитиною до 14 років або дитиною з інвалідністю до 18 років, особою з інвалідністю, або особою, старше 80 років;
  • проживає на території, де бойові дії закінчились, але в садках та школах немає місць або навчання відбувається повністю або частково онлайн.

Під час призначення допомоги малозабезпеченим родинам згідно з цим пунктом до середньомісячного сукупного доходу включається допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Факт перебування членів малозабезпеченої родини за кордоном понад 90 календарних днів поспіль, яким допомогу призначили після 1 березня 2024 року, перевіряє Мінфін відповідно до Закону України Про верифікацію та моніторинг державних виплат.

Якщо виявиться, що працездатний член родини пробув за кордоном менш як три місяці й родині було призначено допомогу, то її припиняють із наступного місяця, коли про цей факт стало відомо.

Якщо з’ясується, що член родини перебуває за кордоном понад три місяці й залишається там на момент перевірки, орган соціального захисту населення надсилає письмове або електронне повідомлення або телефоном сповіщає отримувача про необхідність у 30-денний термін подати документи на підтвердження того, що ця особа не отримує в країні перебування будь-які виплати.

На підставі цих підтверджувальних документів виплата допомога малозабезпеченій сім’ї продовжується.

Якщо документи не були подані, то розмір допомоги малозабезпеченій сім’ї після завершення 30-денного терміну автоматично перераховують без члена родини, який залишається за кордоном.

Допомога малозабезпеченим сім’ям в Україні

Нагадаємо, що допомога малозабезпеченим сім’ям призначається, якщо їхній середньомісячний сукупний дохід із поважних або незалежних від них причин менший від прожиткового мінімуму для них.

Допомога малозабезпеченим сім’ям в Україні у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить:

  • для працездатних осіб (45% прожиткового мінімуму для працездатних осіб) – 1 362,6 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність, та осіб з інвалідністю (100% відповідного прожиткового мінімуму) – 2 361 грн;
  • для дітей – 130% (до 6 років – 3 331,9 грн, з 6 до 18 років – 4 154,8 грн, з 18 до 23 років (за умови навчання) – 3 936,4 грн).

Слід зауважити, що допомога малозабезпеченим сім’ям в Україні призначається на шість місяців (із місяця звернення за її призначенням).

Для призначення допомоги на наступний строк уповноважений представник малозабезпеченої сім’ї має подати нову заяву та декларацію.

Більше про надання допомоги малозабезпеченим сім’ям читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-28 16:54:29