Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Харчова жадібність, що це, причини, як приборкати — дієтологиня

Дієтологиня Світлана Марійко пояснила, що таке харчова жадібність, які її причини та як опанувати цей стан.

– Багато людей, коли відчувають голод, можуть споживати набагато більше їжі, ніж потрібно. Це називається “харчовою жадібністю”, – каже експертка.

Дієтологиня назвала причини такого непомірного інтересу до їжі.

Зараз дивляться

Тому що дуже голодні

За словами експертки з харчування, перша причина – фізіологічна, тобто ми їмо жадібно, бо дуже голодні.

– Занадто велика пауза між їжею, випили кави замість сніданку, звісно організм це компенсує і їстимемо поспіхом та ще більше, ніж треба (компенсацію ніхто не відмінив), – зазначила Світлана.

Цікавість і гедонізм

Це, за словами дієтологині, історія про all inclusive або подорожі в інші країни, коли просто хочеться спробувати все, бо воно інше.

Або коли їжа – це настільки сильна насолода, що тілесні сигнали про ситість просто ігноруються.

Минуле та досвід

Експертка пояснила, що часто причини ховаються в минулому: хто ріс у небагатих 80-90-х, тепер хочуть відігратися смачною їжею навіть понад міру.

З того ж неситого дитинства йде і звичка нічого не викидати. Так привчили батьки: треба доїсти все з тарілки. Або розуміння, що завтра цієї смакоти не буде і треба наїстися наперед.

Як опанувати цю звичку

Світлана розповіла, що з усім можна і треба акуратно працювати залежно від причини.

Іноді потрібно зупинити себе і сказати: все в мене є і завтра буде.

Або: всього на світі не перепробуєш, спробуй сьогодні тільки це.

Або: ти ж розумієш, що краще класти собі й дітям меншу порцію і за потреби добавку? Тому що доїдати за всіма не зможеш, а викидати свою працю в смітник не хочеш.

Джерело: Світлана Марійко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-05 13:05:10