Харчова жадібність, що це, причини, як приборкати — дієтологиня
Дієтологиня Світлана Марійко пояснила, що таке харчова жадібність, які її причини та як опанувати цей стан.
– Багато людей, коли відчувають голод, можуть споживати набагато більше їжі, ніж потрібно. Це називається “харчовою жадібністю”, – каже експертка.
Дієтологиня назвала причини такого непомірного інтересу до їжі.
Зараз дивляться
Тому що дуже голодні
За словами експертки з харчування, перша причина – фізіологічна, тобто ми їмо жадібно, бо дуже голодні.
– Занадто велика пауза між їжею, випили кави замість сніданку, звісно організм це компенсує і їстимемо поспіхом та ще більше, ніж треба (компенсацію ніхто не відмінив), – зазначила Світлана.
Цікавість і гедонізм
Це, за словами дієтологині, історія про all inclusive або подорожі в інші країни, коли просто хочеться спробувати все, бо воно інше.
Або коли їжа – це настільки сильна насолода, що тілесні сигнали про ситість просто ігноруються.
Минуле та досвід
Експертка пояснила, що часто причини ховаються в минулому: хто ріс у небагатих 80-90-х, тепер хочуть відігратися смачною їжею навіть понад міру.
З того ж неситого дитинства йде і звичка нічого не викидати. Так привчили батьки: треба доїсти все з тарілки. Або розуміння, що завтра цієї смакоти не буде і треба наїстися наперед.
Як опанувати цю звичку
Світлана розповіла, що з усім можна і треба акуратно працювати залежно від причини.
Іноді потрібно зупинити себе і сказати: все в мене є і завтра буде.
Або: всього на світі не перепробуєш, спробуй сьогодні тільки це.
Або: ти ж розумієш, що краще класти собі й дітям меншу порцію і за потреби добавку? Тому що доїдати за всіма не зможеш, а викидати свою працю в смітник не хочеш.
Джерело: Світлана Марійко
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-05 13:05:10