Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Узбецькі вчені створили їстівну вакцину від Covid-19 з томатів

Узбецькі вчені вбудували фрагмент гена, що кодує антигенний білок S1 коронавірусу, в геном клітин томату. У результаті генномодифікована рослина регулярно продукує білок-антиген S1 у кількості 0,77 мкг/г.

Помідори проти Covid-19

Тобто, помідори, виведені за спеціальною генною технологією, можна вважати вакциною проти Covid-19. Підкреслимо, їстівною вакциною. Розробники навіть дали їй назву TOMAVAC і провели перші дослідження – на мишах. Проте знайшлися і добровольці.

Випробування вакцини TOMAVAC показали, що миші та люди-добровольці виробляють високі рівні нейтралізуючих антитіл (IgA) у сироватці крові та (IgG) у кишківнику.

Зараз дивляться

При цьому жодних несприятливих побічних ефектів не спостерігалося.

Узбецькі вчені вже представили науковому співтовариству першу їстівну вакцину від Covid-19. Результати першої фази випробувань на імуногенність та біобезпеку опубліковані в авторитетному науковому журналі Frontiers in Nutritional Immunology.

У публікації зазначається, що TOMAVAC є безпечною вакциною, яка забезпечує двофазний захист (слизова оболонка кишківника та кров).

Важливо відзначити, що на основі створеної векторної генної технології та досвіду, за необхідності, можна створювати вакцини проти різних інфекцій.

Джерело: Anhor

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-10 11:22:26