Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Українські продукти з високим рівнем трансжирів, що показало дослідження

Понад 30% зразків харчових продуктів, проаналізованих в Україні в рамках проєкту ВООЗ FEEDCities, містили надмірну кількість трансжирів. Про це повідомляє World Health Organization Ukraine.

Продукти з перевищенням трансжирів

Для підтримки України в елімінації (вилучення наявних продуктів із виробничої програми підприємства) трансжирів ВООЗ за співфінансування Швейцарії реалізувала дослідницький проєкт FEEDCities.

У рамках проєкту було вивчено вміст трансжирних кислот, солі та калію в харчових продуктах.

Дослідники відібрали для тестування деякі види промислово вироблених продуктів, зокрема:

  • торти та печиво;
  • десерти на основі молочних продуктів;
  • морозиво;
  • заморожені продукти;
  • маргарин;
  • сири;
  • перероблене м’ясо;
  • зразки “вуличної їжі” (домашня випічка, піца, паніні, донери, фалафель, круасани та тістечка).

У цих продуктах фіксувалося перевищення максимальної допустимої норми вмісту трансжирів, що наразі становить 2 г на 100 г жиру.

Захист споживача

У дослідженні зазначається, що оскільки спектр проаналізованих продуктів харчування є фрагментарним через велику кількість виробників, споживачі не можуть повністю захистити себе від споживання трансжирних кислот шляхом “інформованого вибору”.

Таким чином, захист населення від цього фактора ризику є наразі прерогативою держави.

У чому небезпека

Зазначається, що промислово вироблені трансжири, які часто використовуються в перероблених продуктах харчування, таких як печені та смажені страви, підвищують ризик виникнення серцево-судинних захворювань і смерті від ішемічної хвороби серця.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-19 10:20:10