Що готують на Різдво 2025: найкращі рецепти страв
25 грудня відзначають Різдво – сімейне свято, коли вся родина збирається за одним столом. На святвечір, 24 грудня, прийнято дотримуватися суворого посту до сходу першої зірки.
Що приготувати на Різдво
Різдвяна вечеря складається лише з пісних страв, зокрема рибних.
Що має бути на столі на Різдво – обов’язково подають кутю. На святковому столі можуть бути дві перші страви: різдвяний борщ, що містить овочі та селеру, і грибний суп, приготований з білих грибів, часто сушених.
Не обходиться без вареників з різними начинками: сиром, картоплею чи грибами. Їх подають з підливою зі смаженої цибулі або грибною підливою. Іноді вареники ще й обсмажують для додаткового смаку.
На Різдво обов’язково подають і солодощі: різдвяний хліб, маковий пиріг з цукатами та пряники з кардамоном, анісом і мускатним горіхом.
Основний напій святкового столу – узвар, або компот, що готують із сушених фруктів: яблук, слив, груш, абрикосів, родзинок та інжиру.
Часто на столі з’являється тушкована капуста з горохом чи грибами, а також пиріжки з капустою та салат із квашеної капусти.
Запечена індичка, качка або гусак подаються вже 25 грудня.
Традиційні страви на Різдво відрізняються залежно від країни. Кожна країна зберігає свої унікальні традиції, що передаються з покоління в покоління.
Факти ICTV зробили невелику добірку рецептів – далі у матеріалі.
Різдвяний гусак з яблуками
Інгредієнти:
- тушка великого гусака;
- 4 яблука;
- 2 ст. л. меду;
- 2 ст. л. соєвого соусу.
Для маринаду:
- 1,5 л води;
- 2 ст. л. солі;
- 5 ст. л. цукру;
- 70 мл соєвого соусу;
- 80 мл яблучного оцту;
- чорний перець;
- мелена кориця.
Спосіб приготування:
- Вимити тушку гусака, ошпарити окропом та промокнути паперовим рушником. Видалити гузку – хвостову клиноподібну частину тулуба птаха.
- Зробити маринад: змішати у великій каструлі воду, соєвий соус, перець, сіль, цукор і корицю. Цю суміш підігріти.
- Помістити різдвяного гусака в маринад і поставити в холодильник на добу або хоча б на кілька годин. Дістати за годину до приготування.
- Розрізати яблука на четвертинки і помістити їх в черево гусака, злегка розрізавши тушку ножем.
- Загорнути гусака у фольгу і покласти на решітку в духовку, розігріту до 200 градусів. Під низ поставити деко – для стікання жиру. Випікати 60 хвилин.
- Дістати з духовки, обмазати тушку сумішшю меду і соєвого соусу, запікати ще 40 хвилин за температури 170 градусів.
- Перевіряти готовність гусака ножем, проколюючи його ніжку.
Капрезе на Різдво
Інгредієнти:
- 6 помідорів чері;
- упаковка сиру моцарела;
- 50 г зеленого базиліка;
- 100 г листя латуку;
- 20 мл бальзамічного соусу;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- сіль, перець, орегано – за смаком.
Спосіб приготування:
- Всі інгредієнти помити.
- На тарілку викласти листя латуку, скибочки моцарели, помідори та базилік. Полити оливковою олією, посипати сухим орегано, сіллю і перцем.
- Скропити бальзамічним соусом. Перед подачею не перемішувати.
Різдвяний пиріг
Інгредієнти:
- 100 вершкового масла;
- 2 ст. л. цукру;
- 3 яєць;
- 150 г молока;
- 50 г арахісу;
- 100 г волоських горіхів;
- 100 г родзинок;
- 50 г кураги;
- 50 г чорносливу;
- 25 г сушеної вишні;
- 50 г борошна кукурудзяного;
- 150 г борошна пшеничного цільнозернового;
- цедра одного апельсина;
- 0,5 ч. л. розпушувача;
- 0,5 ч. л. кориці;
- 0,5 ч. л. імбиру;
- 0,5 ч. л. мускатного горіха;
- 0,5 ч. л. меленого кардамону;
- 10 г ванільного цукру.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Спосіб приготування:
- Розігріти вершкове масло до кімнатної температури та перемішати з цукром.
- Промити сухофрукти та горіхи, просушити на паперовому рушнику.
- До масла додати яйця та молоко, ретельно перемішати.
- В отриману масу додати спеції, цедру, сухофрукти та горіхи. Перемішати і додати борошно.
- Тісто перекласти у форму для випікання та поставити в духовку, розігріту до 180 градусів, на півтори години. Готовність перевіряти дерев’яною шпажкою – пиріг має добре просушитись. Зверху прикрасити цукровою пудрою.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-22 18:52:00