Чим корисний чорнослив: лікар розповіла про всі властивості сухофрукта
Чорнослив – це не лише смачний десерт або інгредієнт для смачних страв, а й джерело корисних речовин.
Лікарка-гастроентеролог Світлана Зінченко розповіла Фактам ICTV, чим корисний чорнослив та скільки його можна їсти.
Чим корисний чорнослив
Передусім чорнослив багатий на вітамінаи та мінерали: B6 і B3, калій, залізо, магній і мідь.
У продукті міститься велика кількість білка, клітковини та природних цукрів. Це робить його ідеальним джерелом енергії.
Чорнослив також славиться своєю здатністю поліпшувати роботу шлунково-кишкового тракту. Він допомагає в регулюванні травлення та подоланні запорів, завдяки вмісту розчинних та нерозчинних волокон.
– Вміст клітковини в чорносливі сприяє нормалізації роботи кишківника та покращенню підсобних функцій організму. Також вміст пробіотиків підтримує здоров’я кишківника та підсилює імунну систему, – пояснює лікарка.
Покращення травлення своєю чергою позитивно впливає на роботу всіх інших систем організму.
Сухофрукт також містить антиоксиданти, які допомагають захищати клітини від пошкоджень вільними радикалами.
Скільки чорносливу можна їсти
Загалом споживання чорносливу є безпечним для більшості людей. Однак порції повинні бути обмеженими, оскільки чорнослив досить калорійний.
– Щодо кількості споживання, рекомендується їсти чорнослив помірно. Це залежить від індивідуальних потреб організму та способу приготування, – зазначає експертка.
Можна включати до 1-2 порцій (приблизно 5-10 штук) щодня до свого раціону. Така кількість забезпечить достатню кількість вітамінів та мінералів для організму, не завдаючи надмірного навантаження.
Що буде, якщо з’їсти забагато чорносливу
Надмірна кількість чорносливу в раціоні може вплинути на здоров’я серцево-судинної системи та призвести до надлишкової ваги.
Також через велику кількість клітковини зловживання продуктом може спричинити проблеми з шлунково-кишковим трактом.
– Якщо з’їсти забагато сухофрукту, можуть з’явитися відчуття газів, розлади шлунково-кишкового тракту та посилене перетравлення, – говорить фахівчиня.
Кому не можна їсти чорнослив
Попри те, що чорнослив має безліч корисних властивостей, є ситуації, коли краще обмежити його споживання.
– Не вживайте його, якщо маєте алергію на сливи, проблеми з кишківником або зайву вагу, – радить лікарка.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Людям з індивідуальною непереносимістю фруктози слід бути обережними з сухофруктом.
– Завжди варто пам’ятати про індивідуальні особливості організму, перед вживанням будь-чого слід проконсультуватися з лікарем, – наголошує експертка.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-22 18:53:00