Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чіабата: рецепт приготування в домашніх умовах

Рецепт чіабати, італійського хліба з пшеничного борошна та дріжджів, відрізняється від інших видів тим, що має в готовому виробі нерівномірну пористість та неймовірну хрустку скоринку.

Саме чіабата частіше за інші види хліба використовується для приготування сендвічів у багатьох мережах швидкого харчування. А в домашіх умовах чіабата чудово пасує до будь-яких бутербродів.

Тож якщо ви ще не пробували чіабату, варто спробувати! Цей хліб точно заслуговує вашої уваги своїм унікальним смаком і текстурою.

Зараз дивляться

Домашня чіабата – рецепт

Рецептів чіабати безліч. В класичному рецепті приготування цукор в цей вид хліба не додають. Нові види чіабати все частіше з’являються на ринку. Хліб, який випікають із цільнозернового пшеничного борошна, отримав назву «цільна чіабата». У Римі часто готують чіабату з додаванням майорану. Якщо в тісто замість води додати молоко, вийде чіабата на молоці.

Інгредієти:

Для тіста:

  • борошно пшеничне – 440 г
  • вода – 330 мл
  • сіль – 1 ч. л.
  • сухі дріжджі – 1 ч. л.
  • олія (обов’язково оливкова) – 3 ст. л.

Додатково:

  • борошно (бажана цільнозернове) для посипання – 3 ст. л.
  • манна крупа – 1 ч. л.

Чіабата – рецепт покроково:

  1. Дріжджі розчинюємо у теплій воді і залишаємо у теплі на 10 хвилин.
  2. Потім додаємо сіль та оливкову олію, перемішуємо. Просіюємо борошно і замішуємо тісто. Довго вимішувати тісто для чіабати не треба.
  3. Іншу миску змащуємо оливковою олією і викладаємо тісто. Накриваємо його рушником і залишаємо у теплому місці на 20 хвилин.
  4. Тісто викладаємо на стіл посипаний 1 ст. л. борошна і, акуратно розтягуючи його руками, складаємо конвертом. Знову залишаємо його “відпочити” на 20 хвилин. Це потрібно зробити ще 3 рази.
  5. Потім залишаємо тісто у теплі приблизно на 1,5-2 години.
  6. Перекладаємо тісто на стіл, посипаний борошном з манною крупою (1 ст. л. борошна + 1 ч. л. манної крупи). Розділяємо його на 2 частини і розтягуємо руками, формуючи довгасті заготовки.
  7. Деко застеляємо пергаментним папером і перевертаємо на нього отримані хлібці. Залишаємо їх, накривши не щільно плівкою для харчових продуктів на 30 хвилин.
  8. Духовку розігріваємо до 200 °С і збризкуємо водою, за допомогою розпилювача, 5-6 разів.
  9. Чіабату за цим рецептом випікаємо спочатку за 200 °С 8 хвилин. Температуру зменшуємо до 180 °С і випікаємо ще близько 15-20 хвилин. Продовжуємо випікати останні 3-4 хвилини на конвекції або тримаючи духовку прочиненою з дерев’яною ложкою, вставленою в отвір, щоб створити вентиляційний отвір і випустити надлишок пари.

Готову чіабату дістаємо з духовки і залишаємо на 20-30 хвилин, щоб охолола. Смачного!

До речі, цей тип хліба можна заморожувати. А потім розморозити його в холодильнику та поставити на кілька хвилин у духовку або мікрохвильовку, щоб розігріти.

Хліб чіабата можна придбати в будь-якому супермаркеті, але домашній – завжди смачніший. Приготуймо його в домашніх умовах!

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-06 14:00:30