Як варити справжній узвар: рецепт приготування та поради
Українська кухня захоплює своєю різноманітністю та смаковим багатством, а одним із традиційних напоїв, який не лише освіжає, а й підкреслює українську культуру, є узвар. Цей напій, приготований із варених сухофруктів, не тільки зачаровує своїм ароматом, а й збагачує організм корисними речовинами.
З давніх-давен узвар готують до різних свят. А на святвечірньому столі узвар є другою за значенням стравою. Він символізує щедрість і плодючість, тому мати узвар на святковому столі вважається добрим знаком.
Отже, ділимося рецептом класичного узвару з сушки, який можна легко і просто приготувати в домашніх умовах.
Як правильно варити узвар
Інгредієнти:
- сушені яблука та груші – 300 г
- сухофрукти до смаку (родзинки, курага, чорнослив) – 200 г
- вода – 3 л
- мед – 100 г
Приготування:
- Сушені яблука та груші гарно промиваємо холодною водою декілька разів і залишаємо на 10 хвилин.
- Сухофрукти також миємо, нарізаємо.
- В каструлю вливаємо 3 л води, перекладаємо сушені яблука та груші та варимо, після закипання води, 5 хвилин.
- Викладаємо у каструлю інші підготовлені сухофрукти та мед і готуємо ще близько 5 хвилин.
- Каструлю з узваром знімаємо з плити, накриваємо кришкою. Даємо узвару настоятися не менше 5-7 годин.
- Узвар проціджуємо і подаємо до столу.
У чому відмінність узвару від компоту
Узвар відрізняється особливим, насиченим смаком. Основними інгредієнтами узвару, на відміну від компоту, є сухофрукти. Варять узвар менше часу, ніж компот, і обов’язково настоюють тривалий час. Підсолоджують узвар зазвичай медом, тоді як у компот додають цукор.
Узвар чудово доповнює святковий стіл і нагадує нам про багатий кулінарний досвід наших предків. Готуймо разом і все буде смачно.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-23 09:38:00