Вчені виявили, що вегетаріанці вживають більше фастфуду, ніж м’ясоїди
Міжнародна група дослідників виявила, що люди, які дотримуються вегетаріанської дієти, споживають більше ультраобробленої їжі, ніж ті, хто їсть м’ясо.
Результати були опубліковані в журналі eClinicalMedicine.
Чому вегетаріанці їдять ультраоброблені продукти
Проаналізувавши дані 200 тис. осіб, вчені з’ясували, що вегетаріанці та вегани часто вживають ультраоброблені продукти — соєве м’ясо, сухі сніданки, батончики, локшину швидкого приготування та солодощі.
І хоча вегетаріанство часто прирівнюють до споживання великої кількості фруктів, горіхів і овочів, на практиці все дещо інакше.
Пояснення дуже просте: зручність, доступність і обмеженість вибору.
Чому це шкідливо
Попри те, що їжа має нетваринне походження, вона може бути шкідливою з кількох причин.
По-перше, багато ультраоброблених виробів містять високий рівень цукру і солі, що може призводити до ожиріння та підвищеного кров’яного тиску.
По-друге, ці продукти зазвичай мають низьку поживну цінність, що може викликати дефіцит важливих вітамінів і мінералів.
Крім того, це пов’язане з ризиком хронічних захворювань, зокрема, діабетом ІІ типу та деякими видами раку.
Тому дослідники закликають до обережності: ультраоброблені продукти можуть нівелювати користь рослинної дієти.
Проте є й гарна новина — у багатьох країнах зростає попит на альтернативні варіанти харчування, які поєднують екологічність з турботою про здоров’я.
Тож якщо ви вегетаріанець, уважно читайте етикетки й обирайте натуральні продукти.
Бо, як кажуть дієтологи, навіть найкращі наміри можуть потонути в морі консервантів.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: MedicalXpress
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-28 17:00:00