Корисний портулак: три швидкі рецепти приготування
Дехто вважає портулак бур’яном, але насправді портулак смачний та корисний, а тому може бути чудовим інгредієнтом для багатьох страв.
Він багатий на Омега-3, вітаміни А, С, Е та мінерали, що робить його важливим у нашому раціоні. Крім того, портулак є чудовим джерелом клітковини та рослинного білка, додаючи поживності будь-якій дієті.
Однак, варто пам’ятати, що занадто велике споживання портулаку може мати й негативний вплив на організм. Це пов’язано з наявністю щавлевої кислоти, яка може перешкоджати засвоєнню кальцію і сприяти утворенню каменів у нирках.
Якщо ви ще не готували портулак, настав час це змінити!
Як приготувати портулак – рецепти та ідеї – читайте в матеріалі.
Що приготувати з портулаку
Якщо ви бажаєте додати портулак городній до свого раціону, використовуйте його листя та стебла у салатах, супах, смузі, сендвічах або як гарнір до основних страв.
Також портулак, як і багато городніх рослин, можна заготовлювати на зиму.
Портулак: рецепти прості та корисні
Приготуйте будь-яку страву із запропонованих, щоб переконатися, що портулак – універсальний інгредієнт, який можна використовувати у різних стравах. Він додає свіжості та користі кожній страві.
Завжди використовуйте портулак молодий та свіжий, він має найкращі смакові якості.
Салат з портулаком та помідорами
Цю страву можна посипати перед подачею до столу тертим твердим сиром чи злегка полити бальзамічним оцтом.
Інгредієнти:
- портулак – 2 жмені
- помідори – 2 шт.
- огірок – 1 шт.
- цибулина невелика біла чи червона – 1 шт.
Для заправки:
- суміш з оливкової олії, солі, перцю та соку лимона – до смаку
Приготування:
- Портулак промиваємо холодною водою та обсушуємо.
- Овочі миємо. Цибулину чистимо. Усі овочі довільно нарізаємо.
- Підготовлені продукти викладаємо у салатницю, поливаємо заправкою, перемішуємо і подаємо до столу.
Суп з портулаком
Такої смачної та легкої першої страви ви ще не куштували. Буде смачно!
Інгредієнти:
- портулак – 1 склянка (повна)
- картопля – 2 шт.
- морквина – 1 шт.
- зелена цибуля – 1 пучок
- вода, овочевий чи курячий бульйон – 2 л
- олія – для смаження
- сіль, перець, інші спеції – до смаку
- сметана – для подачі
Приготування:
- Воду чи бульйон доводимо до кипіння. Додаємо почищену та нарізану картоплю і варимо, поки смажаться овочі.
- Для смаження овочів розігріваємо олію, викладаємо нарізану кубиками цибулю та натерту моркву. Смажимо близько 15 хвилин на середньому вогні.
- Додаємо у суп портулак, смажені овочі, сіль та усі спеції. Доводимо до кипіння і варимо ще 5 хвилин.
Подаємо суп зі сметаною.
Як приготувати портулак на зиму, щоб вийшов апетитний та смачний – читайте нижче.
Портулак маринований
Для маринування беріть пагони завдовжки по 10-15 см, які мають м’ясисте стебло. Готувати та заготовлювати на зиму цю рослину рекомендується до моменту цвітіння.
Інгредієнти на півлітрову банку:
- портулак – 100 г
- коріандр (зернята) – 6-7 шт.
- горошини духмяного перцю – 3-4 шт.
- петрушка – 1-3 гілочки
- лавровий лист – 1 шт.
- часник – 2-3 зубки
Для маринаду:
- вода – 0,5 л
- сіль – 1 ст. л.
- цукор – 2 ст. л.
- оцет 9% – 3 ст. л.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Приготування:
- Портулак промиваємо та відкидаємо на друшляк.
- На дно стерилізованої банки викладаємо лавровий лист та крупно нарізаний часник.
- Викладаємо стебла пастернаку. Важливо викладати не поспішаючи, щільно.
- Потім у банку додаємо гілочки петрушки та всипаємо зерна коріандру та горошини перцю.
- Для маринаду в окріп додаємо сіль та цукор. Доводимо до кипіння, вливаємо оцет перемішуємо та тримаємо на вогні 20 секунд.
- Гарячим маринадом заливаємо портулак і відразу закатуємо стерилізованими кришками.
- Банки з заготівлею перевертаємо, укутуємо і залишаємо на добу. Зберігаємо у темному прохолодному місці. Після охолодження маринад набуває червонуватого відтінку, а самі пагони портулаку із зеленого змінять забарвлення на буре.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-26 09:46:00