Солянка: класичний рецепт першої страви, що зігріває
Любителі солянки кажуть, що вона зігріває не лише тіло, а й душу. І справді, у цьому сенсі солянка – справжня героїня зимового столу.
Що ж це таке солянка
Солянка – це запашна, насичена, гостра і пряна перша страва, яка поєднує в собі різні смаки й аромати. Готують солянку зазвичай у холодну пору року.
Обговорення класичного рецепта м’ясної солянки може перетворитися на справжню гастрономічну дискусію. Проте основні інгредієнти залишаються сталими: насичений бульйон, різні сорти ковбаси та сосисок, копчена грудинка, свинячі реберця, шинка, різноманітні овочі (огірки, морква, картопля, помідори, оливки, лимон, каперси, цибуля) та спеції.
Які є види солянки
Окрім м’ясної, яка є класичною і найпопулярнішою, готують також рибну та грибну солянки.
Для приготування рибної солянки використовують різні види риби (лосось, окунь, тріска або інші доступні види риби). Солянка грибна підходить для вегетаріанців. У грибній солянці використовують різні свіжі, морожені, сушені та навіть мариновані гриби. Але в будь-яку солянку завжди додають овочі та спеції.
Як приготувати солянку – класичний рецепт
Що робить солянку справжньою? Секрет полягає в концентрованому бульйоні. Тому велику увагу приділяють саме йому – він повинен бути насиченим та ароматним.
Інгредієнти:
- м’ясний або курячий насичений бульйон – 3 л
- копчені м’ясні продукти (реберця, шинка, ковбаса та інші до вашого смаку) – 500 г
- варені сосиски або ковбаса – 200 г
- цибуля – 2 шт.
- морквина – 1 шт.
- картопля – 2 шт.
- солоні огірки – 3-5 шт.
- оливки або маслини – 1 баночка (280 г)
- каперси (за бажанням) – 30-40 г
- сік лимона – 1-2 ст. л.
- томатний соус – 2-3 ст. л.
- лавровий лист – 1-2 шт.
- перець чорний горошком – 4-5 шт.
- сіль, мелений чорний і каєнський перець, цукор, паприка, коріандр – до смаку
- олія – для смаження
- сметана, лимон, зелень кропу та петрушки – для подачі
Приготування:
- У каструлю вливаємо бульйон і доводимо його до кипіння.
- Тим часом усі м’ясні вироби нарізаємо кубиками або соломкою.
- Перекладаємо м’ясні продукти в бульйон і варимо близько 10 хвилин.
- Почищену картоплю перекладаємо у бульйон, готуємо ще близько 10 хвилин.
- Цибулю нарізаємо кубиками. Моркву натираємо. Обсмажуємо овочі на олії до напівготовності. Потім додаємо томатний соус і готуємо ще 5 хвилин.
- Огірки натираємо на грубій тертушці або нарізаємо соломкою. Перекладаємо їх у пательню, вливаємо трішки води й тушкуємо, накривши кришкою, 5-7 хвилин.
- Додаємо у каструлю обсмажені овочі з томатним соусом та огірки, готуємо ще 10 хвилин.
- У кінці приготування додаємо до солянки нарізані або цілі оливки (маслини), зелень, каперси, сіль, перець, усі спеції, 1-2 ст. л. соку лимона й готуємо 10 хвилин. Важливо страву не пересолити. Коли солянка настоїться, вона набуде більш насиченого смаку.
- Солянці даємо настоятися не менш ніж 20 хвилин.
- Подаємо солянку гарячою у глибоких тарілках. У кожну тарілку можна покласти кружальця лимона, сметану та зелень.
Сміливо можна стверджувати, що солянка – це не просто страва. Це своєрідна пісня! Вона не тільки чудова на смак, а й тішить своєю різноманітністю та кольоровою гамою. Тож проявіть свій кулінарний талант і приготуйте солянку в домашніх умовах.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-15 10:43:00