Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Примушували працювати, били та вимагали гроші: на Закарпатті будинок-інтернат знущався над вихованцями

Фото: Офіс президента

В одному з дитячих будинків-інтернатиів на Закарпатті виявлено трудову експлуатацію, побиття та вимагання особистих коштів з вихованців.

Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець у своєму Telegram-каналі.

Порушення прав людини у будинку-інтернаті на Закарпатті

Лубінець повідомив, що нещодавно моніторингова група його офісу на чолі із представником омбудсмена у Закарпатській області Андрієм Крючковим, здійснила візит до будинку-інтернату в регіоні, в ході чого було виявлено, що дітей били, а також залучали до примусової праці.

Як повідомив омбудсмен, вихованців закладу використовували як безкоштовну “робочу силу” для збору яблук в приватному саду одного з підприємств. Під

– Під час огляду документів знайдено договір між директорами будинку-інтернату та підприємства щодо взаємодопомоги в зборі яблук, – йдеться у повідомленні.

Також директор будинку-інтернату вчинив побиття вихованця, свідками чого були заступник директора та інша вихованка інтернату, які вживали заходи щодо припинення фізичної сили.

Крім того, у вихованців вимагали кошти для того, щоб купувати меблі у будинок-інтернат.

– Це підтверджено документами, показами вихованців та адміністрацією інтернату. Окрім того, встановлено, що всі банківські картки з пін-кодами до них, відкриті особові рахунки в банку та документи вихованців перебували в сейфі заступника директора. Для того, щоб використати власні кошти з карток вихованці повинні були просити їх із вигаданою “заявою”, – повідомив Лубінець.

За словами омбудсмена, дванадцять таких “заяв”, написаних одним почерком, виявили й для прохання використати кошти у сумі 5,1 тис. гривень. Директор згодом пояснив, що за них придбали шафи на суму понад 50 тис. гривень. Втім, додає Лубінець, ці меблі у закладі не обліковуються.

– За вище переліченими порушеннями мій представник у Закарпатській області направив повідомлення про виявлення ознак кримінальних правопорушень. Наразі працівники Національної поліції України провели огляд місця події, опитали директора та вилучили документи, – повідомив омбудсмен.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дмитро Лубінець наголосив, що такі порушення прав вихованців є неприпустимими, а зазначена ситуація потребує належного реагування і покарання винних.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 20:35:16