Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Щоб швидше загоювалися рани та опіки: перший в історії атлас шкіри допоможе трансплантологам


Команда дослідників з Інституту Велкома Сенгера та Університету Ньюкасла створила перший в історії комплексний одноклітинний атлас людської шкіри до народження.

Учені розробити в лабораторії і функціональну мініатюрну версію людської шкіри – органоїд, в якому –  дивовижно! – росте волосся.

Можна дослідити всі секрети шкіри людини

Цей пренатальний атлас та модель органоїда надають медикам інструменти для вивчення вроджених захворювань шкіри та вивчення можливостей регенеративної медицини.

А пацієнтам, яким потрібна пересадка шкіри або відновлення волосся, дослідження дає надію. Адже, розуміючи, як формуються волосяні фолікули до народження, вчені зможуть відтворити цей процес при лікуванні пацієнтів.

Власне, в атласі можна відшукати своєрідний  “молекулярний рецепт” для побудови нової шкіри та загоєння шрамів, що неоціненно при опіках і пораненнях.

Дає надію тим, кому потрібна пересадка шкіри чи волосся

Дослідження британських учених, яке опублікував авторитетний науковий журнал Nature, також потенційно може допомогти розробити ефективне лікування багатьох шкірних захворювань.

Автори вважають, що їхній атлас – тільки початок, своєрідне запрошення іншим ученим до подальших наукових досліджень у цьому напрямі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Interesting Ingineering

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 12:26:47