Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Почему красное небо и как это связано с магнитными бурями


У ніч з 10 на 11 жовтня жителі України стали свідками незвичайного природного явища: небо над багатьма регіонами стало яскраво-червоним. Це рідкісне і вражаюче видовище викликало багато запитань і припущень.

Факти ICTV дізнавалися, що означає червоне небо і чому воно з’являється.

Чому червоне небо: причини

Астрономи пояснюють це явище зростанням сонячної активності. За кілька днів до цього Сонце викинуло кілька великих плазмових хмар у бік Землі. Коли ці хмари взаємодіють з магнітним полем нашої планети, виникає полярне сяйво.

Із чим пов’язано червоне небо над Україною:

  • Червоне небо в Україні було спричинене потужною геомагнітною бурею. Ця буря, своєю чергою, стала результатом викиду корональної маси на Сонці.
  • Сонце періодично викидає в космічний простір величезні хмари плазми, які називаються корональною масою.
    Коли така хмара досягає Землі, вона взаємодіє з її магнітним полем, викликаючи геомагнітну бурю.
  • Одним із найбільш відомих ефектів геомагнітних бур є полярні сяйва. Заряджені частинки, взаємодіючи з атмосферою Землі, викликають світіння. Зазвичай полярні сяйва спостерігаються у високих широтах, але під час сильних бур їх можна побачити і в нижчих.

10 та 11 жовтня жителі України бачили вночі червоне небо. Це сталося через те, що геомагнітна буря була достатньо сильною, щоб викликати червоне північне сяйво в незвичних для цієї широти регіонах. Однак через особливості атмосфери та інші чинники сяйво могло здаватися червонуватим, а не класичним зеленим чи блакитним.

Чому небо вночі червоне

Колір полярного сяйва залежить від складу атмосфери та висоти, на якій відбувається взаємодія частинок. Червоний колір виникає під час взаємодії частинок з атомами кисню на великих висотах.

Хоча геомагнітні бурі відбуваються регулярно, настільки сильні, щоб викликати червоне сяйво в небі в середніх широтах, трапляються нечасто. Це робить таке явище досить рідкісним і вражаючим видовищем.

На інтенсивність і вигляд полярного сяйва впливають безліч чинників:

  • Що сильніша буря, то яскравішими і різноманітнішими можуть бути сяйва.
  • Хмарність, забруднення повітря та інші атмосферні умови впливають на видимість сяйва.
  • Що ближче до полюсів, то більша ймовірність побачити полярне сяйво.

Згідно з даними Центру прогнозування космічної погоди, 11 жовтня 2024 року спостерігатиметься доволі сильна сонячна активність, яка призведе до сильних магнітних бурь. Тому чутливі до змін погоди люди почуватимуться погано.

Чи варто сьогодні 11 жовтня очікувати червоного неба

Якщо подивитися на прогнози, то найвищий індекс спостерігався з 03:00-06:00 за міжнародним координованим часом. В Україні ці спалахи спостерігалися 11 жовтня з 5:00 до 8:00 ранку.

почему красное небо

Скрин: Геомагнітний індекс

Сьогодні до кінця дня цей індекс не опускатиметься нижче 5, і це досить високі показники. Однак завтра та післязавтра індекс поступово знижуватиметься до нормальних значень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-11 14:44:01