Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Уперше за 12 років: у Харківській області зареєстровано випадок лихоманки Західного Нілу


У вересні в Харківській області вперше за 12 років зареєстровано випадок захворювання на лихоманку Західного Нілу. Як стало відомо, 57-річна жінка заразилася інфекцією за кордоном. Вона ще продовжує лікування.

Про це повідомила на брифінгу головний державний санітарний лікар Харківської області Любов Махота.

Завезено з-за кордону

– Хвора інфікувалася під час поїздок країнами Європи. Вона подорожувала до Польщі, Болгарії, Греції, також була в Туреччині. До Харкова повернулася вже з клінічними проявами захворювання, – розповіла Махота.

За її даними, хвора жінка ще перебуває в інфекційній лікарні, має позитивну динаміку одужання.

Повідомляється, що попередній зареєстрований випадок був також завезений з-за кордону, тоді мешканка Харківщини інфікувалася, перебуваючи в Греції.

– На території Харківської області природних осередків не виявлено, хоча умови для їхнього формування наявні, – зазначає фахівець.

Статистика

За даними Любові Махоти, за вісім місяців 2024 року в Україні зареєстровано 28 випадків захворювання (за аналогічний період 2023 року — шість).

У вересні в Хмельницькому зафіксували смерть від лихоманки Західного Нілу. Жінка померла внаслідок важкого ускладнення лихоманки — менінгоенцефаліту.

Головним джерелом і резервуаром збудника лихоманки Західного Нілу в природі є перелітні птахи, що селяться поблизу водойм, а переносники — комарі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В Україні інфіковані комарі опинялися в 19 областях, а постійні природні осередки утворилися вздовж річки Дніпро в Полтавській, Київській, Запорізькій областях, а також у плавнях дельти річки Дунай. Характерний підйом захворюваності відбувається в серпні-вересні. Вакцин від лихоманки не існує.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-11 11:13:17