Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Угорщина блокує використання Україною доходів від росактивів до виборів у США

Фото: Pexels

Угорщина вирішила не ухвалювати рішення Європейського Союзу, яке дозволить погодити надання Україні кредиту в €45 млрд ($50 млрд) з доходів від заморожених російських активів, до проведення президентських виборів у США.

Про це йшлося під час пресконференції за підсумками засідання міністрів економіки країн-членів Євросоюзу, повідомляє Euronews.

Чи отримає Україна кредит з активів РФ до виборів у США

У проєкті регламенту виділення Україні кредиту в розмірі $50 млрд є пропозиція Єврокомісії продовжити період застосування санкцій для заморожених російських активів із шести місяців до трьох років. Проте вона залишається невирішеною.

Країни Європейського Союзу вважають, що необхідно терміново ухвалювати рішення. Проте в Угорщині стверджують, що варто дочекатися результатів президентських виборів у США.

Міністр фінансів Угорщини Міхай Варга заявив, що кандидати у президенти США, серед яких Камала Гарріс і Дональд Трамп, мають протилежні підходи до врегулювання війни Росії проти України. Зокрема, у напрямку до миру і продовження війни.

Європейський комісар з питань економіки та фінансів Паоло Джентілоні зазначив, що представлений Єврокомісії пакет пропозицій містить різні елементи.

– По-перше, механізм кредитного співробітництва з Україною до €45 млрд, що становить схему в $50 млрд. По-друге, внесок ЄС у кредити, тому Єврокомісія запропонувала виключну макрофінансову допомогу до €35 млрд. Це може бути автоматично скорочено, якщо партнери G7 внесуть достатньо внесків.

По-третє, Комісія представила пропозицію про зміну режиму санкцій ЄС щодо іммобілізованих активів з нинішніх шести місяців на кожні три роки, – сказав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, Єврокомісія працює над тим, щоб схвалити цей пакет до кінця місяця. На думку єврокомісара, необхідно продемонструвати колективну прихильність ЄС та G7, щоб підтримати нагальні потреби України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 19:32:03