Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи можна відмовитися від громадянства України під час воєнного стану: коментар експерта

Фото: Depositphotos

Вихід з громадянства – це процедура добровільного волевиявлення громадянина, спрямована на втрату політико-юридичних зв’язків з країною.

Причини припинення громадянства України можуть бути різними. Процедура виходу з громадянства у 2024 році може відрізнятися, оскільки під час дії воєнного стану права обмежуються, а деякі закони стають недійсними.

Чи можна відмовитися від громадянства України під час воєнного стану у 2024 році – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Чи можна відмовитися від громадянства України під час воєнного стану: коментар експерта

Адвокат, старший юрист АО EXPATPRO Катерина Затулко розказала Фактам ICTV про нюанси виходу з громадянства України.

Експерт зазначила, що звернутися із заявою про вихід із громадянства України можуть особи, що набули або збираються набути громадянство іншої держави.

Консульська послуга з подання заяви про вихід із громадянства, за загальним правилом, має бути доступна всім громадянам України, що стоять на консульському обліку та набули або збираються набути громадянство іншої держави. Проте, на цей час надання будь-яких консульських послуг для громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років обмежено.

Експерт прокоментувала, що зараз наказом міністра закордонних справ зупинено надання будь-яких консульських послуг чоловікам віком від 18 до 60 років, в тому числі обмежене і подання заяви про вихід з громадянства. Проте МЗС обіцяє, що послуги чоловікам призовного віку почнуть надаватися за умови уточнення ними облікових даних після набрання законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року.

Також перед наданням будь-якої консульської послуги будуть перевіряти дійсність військово-облікових документів. Порядку такої перевірки та наслідків предʼявлення недійсних військово-облікових документів наразі немає. Очікуємо постанови Кабінету Міністрів України, що має врегулювати це питання, – зазначила Катерина Затулко.

Експерт прокоментувала, що, на її думку, така ситуація є юридичним нонсенсом, адже на вихід із громадянства подаються особи, які:

  • знялися з військового обліку в Україні;
  • отримали або збираються отримати громадянство іншої країни.

Тобто, своїм виходом із громадянства вони хочуть припинити будь-який правовий зв’язок з Україною, тобто припинити дію своїх прав та обов’язків громадянина України (у тому числі й військового обов’язку), – зазначила адвокат.

Скільки заяв про вихід з громадянства є в Консульствах

Катерина Затулко сказала, що на жаль, відкритих свіжих даних статистики наразі немає. Станом на 4 липня 2023 року за період з 03 жовтня 2021 року до 04 липня 2023 року до МЗС від закордонних дипломатичних установ України надійшло 1951 клопотання про вихід з громадянства України.

Рішення про припинення громадянства, в тому числі затвердження виходу з громадянства, приймається Президентом України. Останній указ щодо виходу з громадянства був підписаний 2 жовтня 2021 року щодо 1087 осіб. Тобто особи, що подалися після 2 жовтня 2021 року, досі чекають прийняття Президентом України рішення про затвердження їх виходу із громадянства.

Своєю чергою на запит в Посольство України в США Факти ICTV отримали відповідь, що з 24 лютого 2022 року до Посольства України в США з питаннями про вихід з громадянства України ніхто не звертався.

Посольство України в Канаді також надало відповідь, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну до консульського відділу ПУ в Канаді із заявою про вихід з громадянства не звертався жодний громадянин України.

Як відмовитися від громадянства України 2024

Юрист та адвокат Катерина Затулко, прокоментувала, що, якщо говорити у загальному про процедуру виходу із громадянства, то вона виглядає наступним чином:

Перший етап: Оформлення виїзду на постійне місце проживання

Воно складається з:

  • Отримання рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання від ДМС або консульської установи;
  • Зняття з військового обліку;
  • Зняття з реєстрації місця проживання;
  • Зняття з податкового обліку;
  • Отримання штампа в закордонний паспорт про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання;
  • Постановка на консульський облік.

Під час дії правового режиму воєнного стану завершення цього етапу практично неможливе для придатних військовозобов’язаних осіб.

Другий Етап: Оформлення виходу з громадянства

Для виходу з громадянства особа має подати до консульства, де вона стоїть на обліку, наступні документи:

  • заява про вихід з громадянства України у двох примірниках;
  • дві фотокартки 35 x 45 мм;
  • копія паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про виїзд на постійне проживання за кордон.

Одним із таких документів може бути:

  1. документ, який свідчить, що заявник набув громадянства іншої держави (держав);
  2. документ, виданий уповноваженим органом іншої держави, про те, що громадянин України набуде громадянства іншої держави, якщо вийде з громадянства України.

Експерт відмітила, що рішення про затвердження виходу із громадянства приймає Президент України у формі указу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ніяких часових обмежень щодо прийняття/неприйняття такого рішення не існує. Як і не існує ніяких правових важелів впливу на прийняття такого рішення.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 18:29:43