Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи можуть мобілізувати чоловіків, які самостійно виховують дітей – відповідь юристів

Фото: Unsplash

За українським законодавством, право на відстрочку від мобілізації навіть у період воєнного стану мають чоловіки, які самостійно виховують дітей.

Факти ICTV розпитали юристів, як це виглядає на практиці.

Так, член Асоціації правників України, юрист LCF Law Group Володимир Романчук нагадав, що відповідно до ст. 23 закону України Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку, на відстрочку мають право жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Хто має право на відстрочку від мобілізації

За законом, право на відстрочку мають жінки та чоловіки, які виховують дитину або ж дітей віком до 18 років, якщо другий з батьків: помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі.

Також право на відстрочку є, коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень внесли на підставі ч. 1 статті 135 Сімейного кодексу України (якщо батьківство не встановлене).

Тобто право на відстрочку втрачається, якщо другий з батьків не бере участь у вихованні дитини з підстав, не описаних у нормі закону.

– Наприклад, через сварку з чоловіком, або якщо дружина самостійно ухиляється від виховання дитини задля забезпечення права на відстрочку своєму чоловіку.

Тож наразі, якщо дружина захоче таким чином надати чоловіку право на відстрочку, створити ілюзію самостійного виховання ним дитини, треба, щоб саме суд позбавив її батьківських прав, – пояснює юрист Володимир Романчук.

Мобілізація батьків-одинаків

Член Асоціації правників України, практикуючий юрист у сфері військового права та мобілізації Антон Ревенко у коментарі Фактам ICTV розповів, якщо дружина захоче надати своєму чоловіку право на відстрочку, створивши ілюзію, що він самостійно виховує дитину, то в такому випадку позбавлення батьківських прав здійснюється виключно на підставі рішення суду з відповідним висновком органів опіки та піклування.

За яких умов можуть мобілізувати батька-одинака

Якщо у чоловіка є право на відстрочку і воно належним чином оформлене, то мобілізувати його можуть виключно за добровільною згодою, наголосив Антон Ревенко.

Якщо батьку-одинаку прийшла повістка

За словами юриста, якщо у батька-одинака не оформлена відстрочка і йому вручили повістка, тоді чоловіку необхідно з’явитись до ТЦК із відповідним пакетом документів, який підтверджує його права на відстрочку відповідно до постанови уряду №560 і оформити відстрочку.

Які документи знадобляться

Для оформлення відстрочки за підставою самостійного виховання та утримання дитини, необхідно надати такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини (дітей) із зазначенням батьківства військовозобов’язаного,
  • один із документів: свідоцтво про смерть матері дитини або рішення суду про оголошення матерів померлою, або рішення суду про позбавлення матері батьківських прав, або рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою.

Також це може бути вирок суду, де зазначено, що мати дитини відбуває покарання у місцях позбавлення волі.

Також це може бути рішення суду про встановлення факту самостійного виховання дитини або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що буде, якщо не стати на військовий облік, читайте у нашому матеріалі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 18:28:02