Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У Молдові затримали російського ідеолога “СВО” Дмитра Чистіліна

Фото: СБУ

У Молдові затримали одного з російських пропагандистів Дмитра Чистіліна, який активно підтримує агресію РФ проти України. Операцію провели Служба безпеки України (СБУ) разом з іноземними партнерами та Державною прикордонною службою.

Діяльність Дмитра Чистіліна

Протягом останніх років, а саме з 2016 року, Чистілін створював аналітичні матеріали, у яких підтримував збройну агресію Росії та обґрунтував необхідність інтеграції тимчасово окупованих територій України до складу РФ.

Зловмисник не лише поширював кремлівські наративи, але й активно допомагав російським спецслужбам, ставши автором численних публікацій, спрямованих на проведення інформаційних диверсій проти України.

Окрім того, він брав участь у просуванні інтересів Кремля за межами Росії, організовуючи втручання у виборчі процеси в країнах Східної та Центральної Європи, де намагався послабити підтримку України з боку західних партнерів.

Важливо зазначити, що Чистілін був помічником колишнього радника президента Росії Сергія Глазьєва — одного з головних модераторів захоплення півострова Криму, Донецької та Луганської областей.

Служба безпеки затримала Чистіліна

Чистілін був затриманий на території Республіки Молдова, коли намагався повернутися до Росії через території третіх країн після участі в одному з організованих Кремлем форумів.

Його затримання відбулося завдяки комплексній операції, в якій брали участь правоохоронці Молдови та українські спецслужби.

Після затримання Чистіліну, який за данними слідства має громадянство України, було пред’явлено підозру за двома основними статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 2 ст. 111 – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану;
  • ч. 3 ст. 436-2 – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, а також глорифікація її учасників.

Наразі триває розслідування, в рамках якого документуються факти його сприяння воєнній розвідці Росії, зокрема в розробці механізмів для обходу санкцій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 15:02:11