Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

СБУ порушила справу проти режисерки стрічки Росіяни на війні


СБУ розпочала досудове розслідування у справі режисерки фільму Росіяни на війні Анастасії Трофимової. Про це повідомив голова комітету з питань свободи слова Верховної Ради України Ярослав Юрчишин.

Справа проти Анастасії Трофімової – що відомо

Народний депутат уточнив, що кримінальне провадження відкрито за його зверненням. Він додав цифрову копію документа.

відповідь на звернення Ярослава Юрчишина

Фото: Ярослав Юрчишин/Telegram

Розслідування проводиться за ознаками ч. 3 ст. 436-2 КК України – виправдовування та визнання правомірною російської агресії.

– Трофимова разом із російськими військами незаконно перетинала державний кордон України, вела знімання та випустила фільм, у якому російських окупантів подають із людським обличчям. Трофимова проживає в Канаді й зняла матеріал за кошти платників податків Канади, – уточнив Ярослав Юрчишин.

Нардеп додав, що минулого тижня парламентський комітет Канади з питань нацбезпеки визнав неправомірність виробництва такої стрічки коштом держави. Також учасники засідання обговорили загрози, які несе російська дезінформація.

Де показали фільм Росіяни на війні

Пропагандистську картину показали на цьогорічному Венеційському кінофестивалі, що одразу засудив український посол в Італії Ярослав Мельник. У фільмі не має згадок про руйнування та воєнні злочини окупантів. Самі ж росіяни зображені як “звичайні” люди.

Потім під тиском аргументів від України організатори Міжнародного кінофестивалю у Торонто скасували показ стрічки росіянки. При цьому вони зауважили, що ухвалили таке рішення “через значні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Ярослав Юрчишин

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 10:07:54