Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

САП завершило слідство у справі Сенниченка: кажуть про збитки державі на 700 млн

Фото: УНІАН

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) завершило розслідування справи Дмитра Сенниченка, який був колишнім головою Фонду держмайна (ФДМУ) і паралельно з цим очолював злочинну організацію.

Про це 4 жовтня повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

САП завершила розслідування справи Семмиченка

Так, прокурор САП ухвалив рішення щодо завершення досудового розслідування у справі очолюваної ексголовою ФДМУ злочинної організації, діяльність якої призвела до збитків державі на суму понад 700 млн грн. Учасників також підозрюють у легалізації одержаного злочинним шляхом майна на суму понад 10 млрд грн.

Як встановили слідчі, злочинне угруповання, про яке йдеться у пресрелізі, протягом 2019-2021 рр. заволоділо коштами державних підприємств, серед яких і найпотужніше хімічне підприємство України АТ Одеський припортовий завод (ОПЗ), а також один з найбільших у світі виробників титанової сировини АТ Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК).

За оцінкою прокурорів, у період з листопада 2019 року по березень 2020 року тодішній голова ФДМУ створив злочинну організацію з метою встановлення контролю над найважливішими об’єктами управління ФДМУ у добувній, переробній, паливно-енергетичній та інших галузях економіки.

Справа Семмиченка: що відомо

Як зазначають правоохоронці, злочинний план організації полягав у призначенні в органи управління державних підприємств лише керованих осіб, які б забезпечили реалізацію сировини, надання послуг тощо. Також використовувались державні ресурси виключно в інтересах учасників злочинної організації.

– Для цього контрольоване головою ФДМУ керівництво державних підприємств укладало відповідні договори із підконтрольними злочинцям компаніями на умовах, які не відповідали інтересам держави, однак дозволяли неправомірно збагатитись злочинцям, – повідомляють в САП.

Одночасно голова ФДМУ Сенниченко, разом з іншими учасниками злочинної організації, забезпечив визначення осіб, які мали контролювати діяльність відповідних державних підприємств в інтересах членів злочинної організації.

Для досягнення своїх цілей, голова ФДМУ забезпечив призначення в органи управління АТ ОПЗ підконтрольних йому осіб, які пізніше вчинили тяжке кримінальне правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем із тяжкими наслідками) КК України.

– Внаслідок таких дій за період з травня 2020 по жовтень 2021 року АТ ОПЗ недоотримало понад 600 млн грн, – йдеться у повідомленні.

Крім того, злочинна організація заволоділа коштами іншого державного підприємства – АТ ОГХК шляхом умисного укладення учасниками злочинної організації чотирьох контрактів із підконтрольною їм компанією нерезидентом та забезпечення відвантаження титанової сировини за заниженою вартістю. Ці дії спричинили ОГХК збитків на суму 111 млн грн.

В подальшому злочинна організація забезпечила виведення коштів за кордон та придбання активів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У пресрелізі САП не вказується ім’я чи прізвище очільника ФДМУ, але у період з 2019 по 2022 рр., який збігається з часом скоєння злочинів, Фонд держмайна очолював Дмитро Сенниченко.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 18:21:01