Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Шпундра: старовинний рецепт смачної козацької страви


Шпундра – це одна з тих старовинних українських страв, яка дивує своєю простотою та водночас багатством смаку. Її коріння сягає ще часів козаччини. А вони вміли перетворити звичайні продукти на ситні страви.

Отже, у нас для вас козацька шпундра – цікава страва, а рецепт – простий.

Шпундра – це страва на основі свинини, яку тушкують із буряком. Поєднання соковитих реберець і солодкуватого буряка створює неповторний смак, який колись був улюбленим серед запорожців. Вони часто готували її під час походів.

Зараз інтерес до відродження автентичних українських страв зростає. Сучасні кухарі та господині все частіше звертаються до кулінарної спадщини наших предків. Важливо не лише зберігати ці рецепти, а й робити їх актуальними сьогодні. Тому, додаючи до шпундри трішки інновацій, наприклад, вершкове масло чи сметану для більш ніжного смаку, ми отримуємо оновлену версію старовинної страви, яка смакує кожному.

Шпурунда: рецепт

У страву, окрім солі та перцю, можна додавати й інші спеції до вашого смаку.

Інгредієнти:

  • свинячі ребра – 500 г
  • цибуля – 2 шт.
  • буряк – 5 шт.
  • сметана – 100 г
  • гірчиця – 20 г
  • хрін – 20 г
  • молоко – 100 мл
  • вершкове масло – 50 г
  • сіль та мелений чорний перець – до смаку
  • олія – 2 ст. л.

Шпундра з буряками: рецепт покроково

  1. Свинячі реберця миємо та нарізаємо. Цибулю (1 шт.) чистимо та нарізаємо великими шматками. Ребра разом із цибулею викладаємо у форму і готуємо у духовці за 180 градусів близько 35 хвилин.
  2. Промиті буряки загортаємо у фольгу і запікаємо до готовності. Експерти рекомендують запікати буряки у духовці за 200 градусів близько 1 години 30 хвилин. Потім їх охолоджуємо, чистимо нарізаємо.
  3. Після того, як ребра та буряки охолонуть, нарізаємо ще одну цибулину дрібними кубиками. Смажимо її на олії до золотавого кольору. Додаємо нарізані буряки та реберця.
  4. Для соусу до сметани додаємо гірчицю та хрін. Перемішуємо і викладаємо до буряка з м’ясом.
  5. Потім вливаємо молоко, перемішуємо і залишаємо на 2-3 хвилини.
  6. Додаємо шматочок вершкового масла, сіль та перець і смажимо шпурунду на слабкому вогні близько 5 хвилин.

Сьогодні українська кухня переживає своєрідне відродження. Такі страви, як шпундра, дають можливість не лише насолодитися смаком, а й відчути зв’язок із нашою історією. Готуючи подібні страви, ми зберігаємо багатство української культури для майбутніх поколінь. Шпундра з буряком – це поєднання минулого і сучасності на вашій тарілці. Смачного!

Джерело: Смачно

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-28 12:05:11