Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Держслужбовцям та військовим заборонили використовувати Telegram на службових пристроях – РНБО

Фото: Depositphotos

Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) вирішив обмежити використання месенджера Telegram в органах державної влади, військових формуваннях та на об’єктах критичної інфраструктури. 

Відповідне рішення було ухвалено під час засідання НКЦК 19 вересня.

Заборона Telegram: що відомо про обмеження використання месенджера

Основною темою засідання було обговорення загроз національній безпеці, пов’язаних із використанням Telegram, особливо під час повномасштабної війни. 

Начальник української розвідки Кирило Буданов навів дані щодо наявності у спецслужб РФ доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їх персональних даних. 

– Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки, – сказав Буданов. 

Зокрема, представники СБУ та ГШ ЗСУ наголосили, що Telegram використовується росіянами для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів тощо. 

Саме тому, як зазначається у повідомленні РНБО, з метою мінімізації цих загроз було прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури.

Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов’язків.

Керівник ЦПД РНБО Коваленко про заборону Telegram в Україні

Керівник ЦПД РНБО Андрій Коваленко пояснив, що щодо обмеження використання Telegram, то мовиться про службові пристрої.  

За його словами, державні службовці, військові, співробітники критичної інфраструктури не мають використовувати Telegram на службових комп‘ютерах.

– Я раніше говорив, що пересилання робочих документів через Telegram з робочих пристроїв несе ризики. Зараз це колективне рішення. Але воно не стосується ваших персональних смартфонів, – наголосив Коваленко.

Крім того, керівник ЦПД уточнив, що рішення про заборону держслужбовцям та військовим використовувати Telegram на службових пристроях стосується лише листування і пересилання документів через месенджер.

Також Коваленко зауважив, що це рішення не забороняє вести офіційні сторінки в Telegram.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Воно цього не стосується. Бо вже бачу, що це питання не пояснили, а варто було і буде плутанина, – написав керівник ЦПД РНБО.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-20 13:40:01