Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ядро Землі почало зворотний рух: що відомо

Вчені виявили, що тверде металеве ядро Землі уповільнило своє обертання настільки, що тепер рухається у зворотному напрямку. Це відкриття може мати важливі наслідки для розуміння внутрішньої структури нашої планети.

Ядро Землі уповільнилося – що відомо

Тверде металеве ядро, яке рухається незалежно від обертання Землі, вже давно привертає увагу дослідників. Вперше про існування внутрішнього ядра дізналися завдяки данській сейсмологині Інге Леманн у 1936 році. З того часу вчені намагалися зрозуміти швидкість і напрямок його обертання.

Дослідити питання не так вже й просто. Адже за цією частиною Землі неможливо вести безпосереднє спостереження чи брати зразки. Сейсмологи отримують інформацію про рух внутрішнього ядра, досліджуючи поведінку хвиль від великих землетрусів, які проходять через цю область.

Зараз дивляться

Одне з перспективних досліджень, опубліковане в журналі Nature, підтверджує, що обертання ядра уповільнилося. Ці зміни відбуваються кожні 70 років, про що свідчить аналіз сейсмічних хвиль від землетрусів на Південних Сандвічевих островах.

Співавтор дослідження, доктор Джон Відале з університету Південної Каліфорнії, зазначив, що дискусії про обертання внутрішнього ядра тривали понад 20 років, але нові дані нарешті допомогли розв’язати цей спір.

Що уповільнення ядра Землі означає для планети

Тепер науковці прагнуть зрозуміти, як уповільнення обертання внутрішнього ядра може вплинути на планету, зокрема на її магнітне поле.

Внутрішнє ядро, розташоване на глибині близько 5,2 тис. км, оточене рідким металевим зовнішнім ядром. Магнітне поле Землі, що захищає нас від згубного сонячного випромінювання, формується завдяки руху металевої рідини у зовнішньому ядрі. Хоча вплив внутрішнього ядра на магнітне поле невідомий, повільніше обертання ядра може впливати на тривалість дня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Результати досліджень допоможуть краще зрозуміти, як формувалася глибока внутрішня структура Землі та як активність у цій області впливає на всю планету. Майбутні дослідження і нові методології мають відповісти на численні питання про внутрішнє ядро разом з його обертанням.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-06 14:15:05