Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Торт Спартак: рецепт приготування в домашніх умовах

Історія торта Спартак налічує вже понад сто років. На честь кого був названий цей десерт, достеменно не відомо. Але це не завадило йому швидко здобути визнання серед гурманів та любителів солодощів, зайнявши своє почесне місце на кондитерському троні поруч з такими класичними тортами як Медовик і Наполеон.

Одним з особливих аспектів торта Спартак є його текстура. Завдяки тонким шарам ароматних коржів та ніжному заварному крему, кожен шматочок торта розкривається настільки чарівно, що неможливо не відчути задоволення.

Отже, як приготувати торт Спартак за перевіреним часом рецептом, корисні порати та усі тонкощі приготування – читайте в нижче.

Зараз дивляться

У цьому рецепті вказані всі тонкощі рецепта торта Спартак, тому у вас 100% вийде найсмачніший десерт.

Торт Спартак: рецепт зі сметанним кремом

Коржі випікаються дуже швидко, тому важливо підготуватися перед випіканням. 1) Підготувати всі необхідні продукти та розмістити їх у зручному порядку (окремо продукти для коржів і крему). 2) Підготувати весь необхідний посуд (також роз’ємну форму діаметром 22 см), кухонні рукавички, 2-3 дека, рушник тощо. 3) Нарізати пергаментний папір за кількістю коржів.

У крем можна додати 1 пакетик (8 г) ванільного цукру або дрібку ваніліну, а також 1 ст. л. цедри лимона.

Для коржів:

  • цукор – 5 ст. л. з гіркою
  • яйця – 2 шт.
  • мед – 3 ст. л.
  • вершкове масло – 100 г
  • борошно – 350 г
  • какао – 2 ст. л. з гіркою
  • сода – 0,5 ч. л.
  • сіль – дрібка

Для крему:

  • молоко – 0,5 л банка
  • яєчні жовтки – 3 шт.
  • крохмаль (краще кукурудзяного, але з картопляним теж вийде) – 1 ст. л.
  • цукор – 4 ст. л. з гіркою
  • борошно – 1 ст. л.
  • какао – 1 ст. л.
  • вершкове масло – 40 г
  • сметана (жирність 20%) – 200 г

Для глазурі:

  • шоколад чорний або молочний – 100 г

Рецепт торта Спартак покроково:

  1. Спочатку приготувати тісто. Для карамелі в каструльку з товстим дном або пательню всипати цукор і готувати на великому вогні, доки цукор не перетвориться на карамель темно-коричневого кольору. На початку цукор перемішувати не треба, бо візьметься грудочками. Починати помішувати коли цукор на 50% розтопиться. Потім додати розм’якшене вершкове масло та мед, перемішати до однорідної маси на середньому вогні. Перелити карамель у миску, всипати соду, перемішати. Додати яйця і дуже швидко ще раз добре перемішати.
  2. Просіяне борошно змішати з какао та сіллю. Через сито, помішуючи, додати борошно до рідкої маси.
  3. Тісто викласти нас стіл 1 домісити. Воно буде липке, але борошно додавати не треба. У процесі вимішування, тісто стане більш щільним.
  4. Розкачати тісто в довгу ковбаску та розділити на 6 однакових частин. Скачати кульки, накрити їх перевернутою мискою.
  5. На пергаменті розкачувати шматочки тіста, і за допомогою форми для торта, вирізати коржі. Залишки збирати в кульки та поміщати під миску.
  6. Усі коржі обов’язково наколоти виделкою, щоб під час випікання не здувалися. Щоб не затримувати процес випікання, необхідно підготувати (розкачати) всі коржі або більшу частину.
  7. Випікати коржі в духовці по 3 хвилини (увімкнувши конвектор) за 180 °С. Вийнявши корж із духовки, треба покласти на нього форму й обрізати за її діаметром.
  8. Коли всі 6 коржів будуть готові, шматочки тіста, що залишилися, тонко розкачати та випекти для посипання торта.
  9. Тепер розпочинаємо приготування заварного крему для торта Спартак. Для крему спочатку підготувати всі необхідні інгредієнти.
  10. У каструлі на середньому вогні розігріти молоко. Жовтки розтерти з цукром, додати крохмаль і борошно, перемішати. Влити до жовтків 1/3 молока з каструлі, перемішати, а потім усю масу влити в молоко. Постійно помішуючи довести до кипіння, готувати 30 секунд. Відразу каструлю з кремом прибрати з вогню, додати вершкове масло, перемішати та перекласти крем у миску. Додати сметану і перемішати.
  11. У форму викласти пергаментний папір, потім корж і 3 ст. л. крему. Так зібрати весь торт. Верх торта теж змастити кремом.
  12. Потім накрити торт харчовою плівкою і прибрати в холодильник не менше ніж на 5-6 годин.
  13. Залишки коржів розім’яти руками або збити занурювальним блендером.
  14. Харчову плівку зняти з торта Спартак і прикрасити його крихтою з коржів.

Торт Спартак готовий. Смачного святкування та чаювання!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-08 13:30:34