Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

де знаходиться і яка відстань до України

Аеродром Оленья, розташований у Росії, використовується для вильоту військових літаків, що бомбардують Україну.

Що відомо про аеродром Оленья, яка відстань від нього до України — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Що відомо про аеродром Оленья

Оленья — аеродром дальньої авіації, розташований на Кольському півострові за 92 км на південь від Мурманська, неподалік міста Оленегорська.

Зараз дивляться

Аеродром був побудований у середині 1950 років на західному пологому схилі сопки на висоті близько 200 м. Навколишня місцевість гірська. Висота кола польотів — 700 метрів. Злітно-посадкова смуга має форму сідла. Спочатку вона не мала кінцевих і бічних смуг безпеки, а ґрунт між бетонним покриттям аеродрому був покритий валунами.

У 1957 році на аеродром Оленья прибула новосформована 34 окрема важкобомбардувальна авіаційна ескадрилья спеціального призначення. Її завдання полягало в розвідуванні погоди та в практичному дослідженні особливостей польотів у високих широтах. У складі було 10 літаків Ту-16 та один вертоліт Мі-4.

З вересня 1957-го і до кінця 1962 року на аеродромі Оленья розміщувалася та проводита повітряні ядерні випробування спецгрупа 71 полігону ВПС (аеродром Багерове), також базувалися інші авіаційні підрозділи.

30 жовтня 1961 року з аеродрому Оленья злетів літак Ту-95В, що ніс термоядерну бомбу потужністю 57 мегатонн для спеціальних випробувань.

2 серпня 1962 року екіпаж, злетівши з аеродрому Оленья, виконав реальний пуск крилатої ракети К-10С з ядерною бойовою частиною по цілі на Новій Землі.

У 1990 році на аеродром перелетів окремий морський авіаційний полк винищувачів-бомбардувальників, озброєний літаками МіГ-27 та МіГ-23.

Скриншот з uk.wikipedia.org

Які літаки базуються на авіабазі Оленья

З початком війни авіабаза Оленья часто використовується Росією для завдання ракетних ударів по території України.

За даними Monitoring,  станом на 7 лютого 2024 року (дата знімка) на аеродромі розміщувались:

  • 10 Ту-95мс (на знімку видно 8, 2 одиниці у повітрі під час знімання з супутника);
  • 35 Ту-22м3 (30 з яких донори, що тривалий час не використовуються);
  • 4 Ан-12;
  • 4 Мі-8;
  • 1 Іл-76/78;
  • 1 Ту-134УБЛ/УБК.

Дані супутника /t.me/monitorwarr

Де розташований аеродром Оленья і яка відстань до України

Авіабаза Оленья розташована на Кольському півострові поблизу кордону з Фінляндією. Зазначимо, що найкоротша відстань до фінського кордону становить близько 150 км.

Російський аеродром Оленья розташований на відстані близько 1 788 км від північного кордону України.

Зараз Росія переміщує туди свою найбільшу та найпотужнішу бомбардувальну техніку. Так РФ хоче убезпечити свої стратегічні літаки Ту-95 та Ту-160, транспортний літак Ан-22 та надзвуковий бомбардувальник Ту-22М3 від атак Збройних сил України.

Як повідомляє видання Barents Observer, активація бази відбулася минулого року, коли в грудні Україна здійснила сенсаційну атаку на авіабазу Енгельс, що розташована приблизно за 600 км від українського кордону. Після цього Росія перемістила обладнання з Енгельса подалі від українських військ.

Попри відстань, стратегічні бомбардувальники регулярно злітають з авіабази Оленья для завдавання ударів по території України. Після запуску ракет вони годинами летять назад на свою базу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-23 16:27:44