Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Військова допомога Україні не закінчилася – президент Польщі

Фото: Офіс президента

Військова допомога Україні з боку Польщі не закінчилася. Польща продовжує підтримувати Україну в повномасштабній війні Росії та зробить все можливо, щоб надати якомога більше допомоги як зі свого боку, так і з-за кордону.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю на національному інформаційному телемарафоні, коментуючи питання підтримки України.

Польща підтримує Україну

– Однак, і я хотів би на цьому наголосити, це не означає, що допомога з боку польської влади Україні, навіть військова, закінчилася. Є інша допомога, окрім військової. Якщо підсумувати всю допомогу, як ми надали на сьогодні, то це майже €20 млрд. Для нас – це величезна сума.

Якщо подивитися на співвідношення цієї суми до нашого ВВП, то це найбільша сума допомоги такого масштабу в світі. Ми тут – на першому місці. Звичайно, інші країни надали більше, але ми виділили на безпосередню допомогу Україні понад €4 млрд у вигляді військової техніки, гуманітарної допомоги або просто фінансових траншів. І ще понад €15 млрд допомоги тут, для біженців з України, – сказав Дуда.

Зараз дивляться

За його словами, Польща має обов’язок допомагати Україну, і ця позиція зовсім не змінилася, попри те, що восени 2023 року після виборів змінився уряд на чолі з прем’єр-міністром Дональдом Туском.

– Для нас – це дуже важкий тягар, але ми виходимо з того, що допомагати – це наш обов’язок. Попри те, що влада в Польщі нещодавно змінилася, тому що у нас восени були вибори і зараз є новий уряд на чолі з прем’єр-міністром Дональдом Туском.

Не так давно він був у Києві. Вперше він був тут раніше для розмови зі мною в президентському палаці, де ми обидва однозначно заявили, що політика щодо України не змінилася. Польща продовжує 100% підтримувати Україну в цій війні. Ми зробимо все можливе, щоб Україна отримала якомога більше підтримки як з боку Польщі, так і з-за кордону, – зазначив президент.

Витрати Польщі на оборону

За словами президента Дуди, Польща є прифронтовою державному в певному сенсі, має кордон з Російською Федерацією біля Калінінградської області.

– Очевидно, що кожна держава, якщо ми говоримо, що ми є прифронтовою державою в певному сенсі, бо також маємо кордон з Росією, будь ласка, пам’ятайте, що є Калінінградська область. Це польсько-російський кордон, тому ми теж потенційно перебуваємо в небезпеці.

Ми маємо обов’язок як польська влада першочергово захистити наших громадян, нашу безпеку. Це є причиною величезних витрат, які ми останнім часом робимо в Польщі на модернізацію та переозброєння польської армії, що вже становить понад 4% нашого ВВП. Майже 159 млрд злотих, тобто це величезні суми для наших можливостей, – пояснив Дуда.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-22 19:05:40