Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи реально зараз мобілізувати 500 тис. українців і залучити жінок – пояснення генерала ЗСУ

Генеральний штаб ЗСУ запропонував мобілізувати в Україні додатково до 500 тис. осіб. Це дуже гостре питання, яке виникло в умовах повномасштабного вторгнення Росії.

Люди, які воюють майже два роки, потребують відпочинку. Україні потрібні резерви сил, щоб дати можливість воїнам відновитися. Про це заявив генерал Збройних сил України Дмитро Марченко.

Мобілізація в Україні

– Це дуже гостре питання, яке зараз стоїть. На жаль, ті добровольці, які хотіли добровільно піти до лав ЗСУ для того, щоб чинити опір, закінчилися. І ми побачили нову проблему, з якою не стикалися раніше, що люди не дуже розуміють того стану, в якому зараз опинилися ті, хто воює вже два роки. Люди виснажені. Їм треба відпочити, відновити сили. У нас мають бути резерви, щоб це зробити.

Він зазначив, що Україна не матиме іншого шансу, якщо державі не вдасться дотягнути повномасштабну війну.

Зараз дивляться

– Якщо ми не дотягнемо цю війну, то ви ж розумієте, що іншого шансу в нас вже не буде. Я думаю, що в Генеральному штабі є плани та запити. Сказати точно, коли це буде і як якісно, я не можу. Наразі є розуміння, куди, для чого і навіщо вони. Розуміння, як це вийде здійснити фізично, поки в мене точно його немає, – сказав Марченко.

Потрібно 500 млрд грн на мобілізацію

На мобілізацію цих 500 тис. українців потрібно 500 млрд грн, казав президент. Генерал ЗСУ пояснив, на що саме у мобілізаційному процесі необхідна така сума.

– Кожного солдата треба одягнути, навчити, нагодувати. Ці кошти саме для того, щоб зі звичайної цивільної людини зробити бійця, який впевнено буде себе вести на полі бою. Це досить недешево коштує, ми це всі розуміємо. Повернуться бійці на відновлення: їх треба одягнути, відремонтувати техніку, нагодувати, полікувати. Це теж кошти. Тобто це цілий комплекс, який має бути виконаний, – звернув увагу він.

Марченко зазначив, що Україна так само зазнає втрат, як і ворог. Проте російська армія навчилася дуже швидко поповнювати втрати, а Україна має не відставати від цих темпів.

Зниження мобілізаційного віку

Верховна Рада підтримала зниження порогу мобілізаційного віку з 27 до 25 років. Президент поки що не підписав законопроєкт. На його думку, недостатньо аргументів у цьому рішенні. Марченко пояснив, як ставиться до такої ініціативи.

– Я ставлюся дуже позитивно, тому що коли йдуть чоловіки віком 50-55 років, а в той час 25-річні хлопці не мобілізуються, це не дуже справедливо. Тобто 25 років – це є той стан людини, будь-якого чоловіка, як кажуть, в розквіті сил. І якщо ви подивитеся на тих, хто воює з того боку, то там основна маса – це молоді хлопці. Ми розуміємо, з ким ми воюємо, це дуже переважаючі сили. І ми мали бути до цього готові, ми мали про це думати, і це вкрай необхідний просто захід, – вважає український генерал.

Мобілізація жінок в Україні

– Я скажу так, за бажанням. Якщо жінка бажає, то вона може призватися. Якщо вона не бажає, то закривати дірки в той час, коли купа чоловіків ховається десь за кордоном… Я не знаю, як вони потім повернуться і будуть цим жінкам дивитися в очі, – сказав Марченко.

Генерал ЗСУ зазначив, що є багато ефективних жінок, які воюють на фронті, можуть підняти чоловіків і повести в бій. Але він вважає, що неправильно ставити жінку на рівень бійця штурмового підрозділу.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Там є дуже сильні фізичні навантаження. На жаль, жінка не може пробігти 10 км з 40 кг на плечах. Крім того, що ми штурмуємо, в нас ще є дуже багато обов’язків і роботи, яка не потребує там значних фізичних зусиль. І саме там вони можуть себе проявляти дійсно як професіонали, як люди, які потрібні, – пояснив він.

Джерело: Deutsche Welle

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-22 23:32:58