Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

В Охматдиті успішно прооперували дворічну дитину з вродженою патологією кишківника

Фахівці Національної дитячої спеціалізованої лікарні Охматдит успішно прооперували дворічну Мілану з Києва, яка з’явилася на світ із важкою патологією кишківника.

Про це співробітники клініки повідомили на своїй сторінці у Facebook.

– Мілані неповних два роки. Ще пренатально у дитини було запідозрено ваду розвитку кишечника. А після народження підтверджено атрезію дванадцятипалої кишки і виявлено високий рівень глюкози, – пишуть медики.

Зараз дивляться

У реанімації з першої доби життя

За словами лікарів, із першої доби життя дівчинка перебувала в реанімації. Там вона пробула понад місяць. За цей час дитині зробили операцію з приводу вади розвитку кишківника.

Попереду на Мілу чекало багато випробувань. За два місяці дівчинка побувала в кількох лікарнях і зовсім не набирала вагу. Зберігалися скарги на здуття живота, періодичну блювоту, закрепи. Тому її вирішили перевести на лікування в Охматдит.

Лікування в Охматдиті

– Дитина перебувала в інфекційному відділенні для дітей молодшого віку. Після обстеження було виявлено комбінацію вад дванадцятипалої кишки кишечника, підшлункової залози, – пишу медики.

Як розповіла лікарка Міли Світлана Онисько, з дитиною працювала мультидисциплінарна команда Охматдиту. Вдалося стабілізувати стан дівчинки, налагодити харчування. Ендокринологи відкоригували рівень глюкози.

Операцію скасували через війну

Потім ухвалили рішення про проведення операції для повного відновлення анатомії кишківника. Втручання було заплановано на кінець лютого 2022 року.

Однак через повномасштабне російське вторгнення на територію України, Міла разом із мамою були змушені тимчасово виїхати за кордон, де продовжили обстеження та лікування спершу в Польщі, а потім – в Ізраїлі.

– Однак там їм відмовили в проведенні операції. Стан Міли погіршувався, а медикаментозне лікування не допомагало. Тому дівчинка з мамою повернулися додому. У вересні 2022 року дитину прооперували в Охматдиті, – йдеться в повідомленні.

Хороші результати

За словами медиків, операція пройшла успішно. Міла почала набирати вагу, добре їсти та розвиватися. У неї немає клінічних ознак кишкової непрохідності, відрижок і блювання. Тепер дівчинка проходить планове обстеження в Охматдиті для контролю стану здоров’я.

Фахівці зазначили, що окрім перелічених вад розвитку, Міла має мутацію шести пар хромосом, що є вкрай рідкісною і часто забирає в дітей шанс на життя. На тлі неонатального цукрового діабету в дівчинки розвивається цироз печінки.

Ось чому дитина ще якийсь час проведе в стінах Охматдиту, щоб потім остаточно повернутися до повноцінного життя здорової та щасливої дитини.

Джерело: НДСЛ Охматдит

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-19 12:18:39