Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ціни на пшеницю рекордно знижуються попри вихід РФ із зернової угоди – Bloomberg

Ціни на пшеницю на світовому ринку знижуються максимальними за 14 років темпами попри повномасштабну війну в Україні та зернову блокаду, яку РФ влаштувала в Чорному морі.

Такі дані наводить американське агентство Bloomberg.

Як зазначає видання, пшениця зіткнулася з найгіршими квартальними втратами в ціні за останні 14 років.

Зараз дивляться

Це пов’язано з тим, що високі врожаї в деяких частинах Північної півкулі компенсували нинішню напруженість у Чорному морі після виходу РФ із зернової угоди. Завдяки врожаям пропозиція на зерновому ринку зросла, а ціни, відповідно, почали падати.

Так, ф’ючерси на пшеницю на Чиказькій біржі втратили близько 11% за останні три місяці і знижуються четвертий квартал поспіль. Востаннє подібне спостерігалося в 2008 – 2009 роках.

Великі обсяги поставок стримали зростання цін попри те, що Росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи, яка давала змогу Україні експортувати своє зерно спеціально створеним морським коридором.

– Події, пов’язані з початком військового конфлікту в Україні, показали, що в наші дні світ загалом має спосіб доставляти зерно людям, які його потребують. Це може бути новий, низький рівень цін на пшеницю, – наголосив Майкл Вайтхед, керівник відділу аналізу агробізнесу в ANZ Group Holdings Ltd.

Згідно з даними Bloomberg, ф’ючерси на пшеницю (з поставками в грудні) зросли 29 вересня на 0,4% – до $5,81 за бушель на Лондонській біржі. Цього місяця ф’ючерси подешевшали більше ніж на 3%.

Як відомо, Чорноморська зернова ініціатива діяла з 22 липня 2022 року до середини липня 2023-го. Україна підписала угоду з Туреччиною та ООН, в рамках якої могла експортувати агропродукцію через Чорне море. Аналогічну окрему угоду підписала РФ.

Москва постійно блокувала роботу зернового коридору, а після 17 липня 2023 року вийшла з ініціативи.

Після цього Україна почала використовувати інші експортні маршрути, наприклад через річку Дунай.

Крім того, були відкриті нові тимчасові морські маршрути для цивільних суден. Спершу цим коридором виходили кораблі, заблоковані в українських портах через повномасштабну війну. Проте останнім часом судна почали прямувати тимчасовим коридором до портів України для завантаження зерном.

Джерело: Bloomberg

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-09-29 11:22:18